Historie mobilních telefonů

Mobilní telefony jsou doslova zázrakem moderní doby a téměř nikdo z nás si bez nich nedokáže představit svůj život. Potřebujeme je v práci i v soukromí. Jaká je vlastně historie těchto malých, „zázračných“ věciček?
Fotografie mobilního telefonu ležícího na stole

Historie – první mobilní telefon

Jeden z prvních mobilních telefonů na našem trhu je pověstný Sony CM-DX 1000, na který vzpomínají „mobilní pamětníci“. Stalo se tak v roce 1996 a tento telefon si nemohl jen tak někdo dovolit. Jeho pořizovací cena totiž tehdy šplhala až ke dvaceti tisícům korun, za což jste v té době pořídili například 5 kvalitních praček nebo dvě velmi luxusní televize. Jeho displej byl pouze čtyřřádkový, mohli jste si do něj uložit padesát kontaktních telefonních čísel a mohli jste samozřejmě kromě volání také posílat smsky. Tento telefon patřil mezi špičkové, které na trhu neměly konkurenci.

Další typy historických mobilních telefonů

Podobně dobré funkce jako výše uvedený mobil měl také Siemens S4, který však na rozdíl od Sony CM-DX 1000 neměl tak luxusní vzhled. Co se týče funkcí, byl naprosto srovnatelný, a to také platí o ceně. Dalším historickým typem byl telefon Sharp TQ G450, který byl sice ještě o jeden tisíc korun dražší, ovšem, a co je důležité, zaznamenal přelom v počtu funkcí. Dalo se z něj nejen volat a smskovat, ale také byl o čtyřicet gramů lehčí, paměť kontaktů už byla na sto čísel a obsahoval také kalkulačku.

Firmy, kterým se podařilo prorazit

Společnosti, které na trh uvedly první mobilní telefony, tak svou pověst zapsaly do historie techniky. Podobně jako Sony nebo Siemens, také Nokia, Ericsson, Bosch nebo Alcatel patřily v té době mezi špičkové výrobce nabízející prvotřídní kvalitu. Některé značky se na výrobu mobilních telefonů začaly specializovat a je tomu tak dodnes.

Mobilní telefony dnes

Před deseti lety bylo módní mít telefon velkých rozměrů, s dlouhou anténou a v černé barvě. Dnes je tomu právě naopak. Antény se automaticky budují dovnitř telefonu, barvy jsou rozmanité a také platí, že čím menší, tím lepší. Pokud si myslíme, že design a funkce dnešních mobilních telefonů jsou na svém vrcholu, mýlíme se. Firmy přicházejí s mnoha dalšími typy mobilních telefonů, které zatím stále ještě nejsou na trhu, každopádně jsou to zatím vzhledem k budoucnosti stále jen prapra předkové mobilních telefonů dalších generací.

Přečtěte si: další zajímavosti z rubriky Technika a Hitech

Svět mobilů - základní rozdělení mobilních telefonů

Hudba a video přes mobil? Žádný problém!

Domácí kina - nový trend

Nokia Morph - mobil budoucnosti?

Porsche uvádí svůj první mobilní telefon P9521

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Co si v kinech nenechte určitě ujít!
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies