Helmut Newton – umění, nebo porno?

Slavný fotograf byl kontroverzní už za svého života. Ani po smrti nemá pokoj. Jeho nahotinky vzbuzují stále zájem. Provokatér, skandalista, prasák, nebo umělec?

Černobílá fotografie nahé ženy pózující na křesle

June zve na výstavu

Jestli se o Helmutových uměleckých kvalitách (nebo chlípnosti) chcete přesvědčit na vlastní oči, zaskočte do Paříže do Grand Palais na retrospektivní výstavu, která trvá do 17. června. Kochat nebo pohoršovat se můžete nad více než 240 fotkami slavných i zcela anonymních krasavic. Kurátorkou byla Newtonova manželka June, která se vedle Helmuta prosadila i jako fotografka pod jménem Alice Springs.

June pavelmatela.com

CV letem světem

Kosmopolitní Newton se narodil v předválečném Německu roku 1920 jako Helmut Neustaedter do židovské rodiny. Fotit začal ještě ve své rodné zemi, kterou ale zavčas roku 1938 coby osmnáctiletý, ale už světem protřelý jinoch opustil. Zakotvil v Singapuru, pak odjel do Austrálie, kde se i oženil, střídal život v Evropě a Americe. A hlavně fotil. Pro Vogue, Elle, Marie Claire, Queen, Nova, Playboy nebo Stern a další magazíny. Jak se s jeho provokativními fotkami dalo čekat, občas, nebo spíš docela často narazil. Hlavně v prudérní Americe. Ale vyplatilo se. Jeho zarputilost a představivost mu vynesla světový úspěch, ocenění, několik publikací, haldy milenek a co si budeme povídat, v chudobě taky neumíral. O tom ostatně svědčí i příčina jeho smrti – autonehoda v jeho luxusním cadillacu, na jejíž následky umírá v Kalifornii roku 2004. Legendou nepřestal být ani osm let po své smrti. Jeho fotky zub času rozhodně nepoznamenal.

Helmut a Eva Herzigova allpostersimages.com

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Vyhoď ten křáp a pořiď si pořádný notebook!
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies