Frýdek-Místek - zámek nad řekou Ostravicí

Jestliže cestujete vlakem z Valašského Meziříčí do Ostravy, těsně po výjezdu z nádraží ve Frýdku-Místku se nad vámi objeví silueta frýdeckého zámku. Ten neslouží pouze jako místo z minulosti, ale probíhá v něm čilý společensko-kulturní život.

Fotografie zachycují frýdecký zámek

Frýdek-Místek - přeměna z hradu na zámek

Jestliže se chcete dostat k tomuto zámku, musíte nejdříve najít frýdecké náměstí, což zase není až taková dřina.
Původně však stál na kopci gotický hrad, který se během staletí postupně proměnil na zámek, kde převažuje renesance, ale lze zde najít i nějaké barokní úpravy. K frýdeckému zámku neodmyslitelně patří i zámecky park.

Frýdek-Místek - snem je frýdecký centrální park

Existují plány, ve kterých je počítáno s jakýmsi centrálním parkem, který by v sobě zahrnoval zámecký park, poté oblast, kde sídlila před ještě před třiceti lety ZOO a volně by navazoval na stávající parky v Místku.
Tomuto plánu však brání kromě jiného i železniční trať, která vede přímo po kopcem, kde zámek stojí a rovněž i řeka Ostravice, jejíž překlenutí by však nebylo zase tak obtížné.

Frýdek-Místek - frýdecký zámek

Ve frýdeckém zámku však nenajdete jako ve většině podobných historických stavbách není pouze historická zámecká expozice, ale pořádají se zde i kratší výstavy, konají se zde koncerty, a to uvnitř zámku, ale i na zámeckém nádvoří a k dispozici je i obřadní místnost pro svatby.

Frýdek-Místek - plánované podzimní akce frýdeckého zámku

Ještě do poloviny září se můžete zajít podívat na výstavu Motocykly malé i velké, proběhne zde velká výstava obrazů a smaltovaných uměleckých děl, dojde i na přírodopisnou přehlídku Naší drobní savci a v prosinci a lednu příštího roku zde můžete obdivovat betlémy.

Frýdecký zámek - večerní prohlídka

Specifickou akcí, která se koná vždy jen dvakrát ročně, je tzv. večerní prohlídka, kdy si můžete zámek projít nejen s průvodkyní, ale i za účastí rozmanitých postav, které ten den bloumají nebo se jinak pohybují a děsí návštěvníky v útrobách zámku.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Odvázaná Britney Spears
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies