Freeride – zatraceně volná jízda

Stále více lidí opouští lyže a nazouvá snowboardingová, freestylová nebo freerideová prkna. Právě freeriding, který můžete vyzkoušet v létě na kole nebo v zimě na prknech, se stává čím dál tím oblíbenějším adrenalinovým sportem.

Fotografie lyžaře sjíždějící svah

Freeride snowboarding - adrenalin na sněhu

Freeride neboli freeriding vychází ze snowboardingu – surfování na sněhu. Jedná se o adrenalinovou jízdu v horském terénu s momenty volného vznášení se v prostoru. Právě pocit nekonečné volnosti při takovém vznášení a možnost předvádět ty nejakrobatičtější eskapády dělá freeride stále oblíbenějším sportem.

Vybavení pro freeriding

Pro freeriding je nutné mít freeridový nebo freestylový snowboard, který je delší a širší než ostatní snowboardy, a k tomu měkké boty a vázání. Oblečení by mělo být pohodlné, vhodné jsou volnější bundy i kalhoty. Důležitou součástí výbavy je přilba, lyžařské brýle, rukavice, čepice nebo kukla a lavinové signalizační zařízení. Co si budeme povídat – freeriding rozhodně nepatří mezi bezpečné sporty.

Pravidla a nebezpečí freeridingu

Snowboardista by měl dokonale ovládat základní techniku jízdy: oblouky, skoky, rychlé zastavení apod., a to za všech situací. Měl by se umět přizpůsobit neustále se měnícím klimatickým podmínkám a umět se koncentrovat v případě nebezpečí. Nutné je sledování předpovědi počasí včetně lavinového zpravodajství. Pokud nechcete zbytečně riskovat, vybírejte si sjezdy přímo určené pro freeriding, které jsou monitorované lavinovou službou (taková místa najdete např. v lyžařském středisku Reit im Winkl nebo v Mittenwaldu).

Freeride bike - adrenalinová cyklistika

Ano, freeriding si můžete vyzkoušet i na kole. Freerideři skáčou na kole z několikametrových skal, přeskakují různé lávky, houpačky i umělé překážky. Nejznámějším závodem v cyklistickém freeridu je Red Bull Rampage.

Vhodná kola na freeride

Freeridové kolo musí být maximálně odolné proti nárazům při sjezdech, musí mít mimořádně pevnou vidlici a brzdy a zpevněný rám. Hlavní a povinnou výbavou je však odvaha.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Sexy Nicole Scherzinger v 'Men in Black 3'
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies