Francouzská Guyana – destinace pro opravdové chlapy

Chcete vybočit z běžných kolejí, změnit kontinent a časové pásmo a zažít adrenalin? To vše bez davů turistů? Tak to jste tu správně. Francouzská Guyana má co nabídnout a zároveň si ještě uchovává téměř panenský pel turisty nepříliš vyhledávané destinace. Země, která dala světu Motýlka, kde můžete krmit kajmany, vidět největší želvy na světě nebo sjíždět řeky na piroze a navštívit indiánské vesnice, čeká, až ji objevíte.

Děti zachycené na loďce v Thajsku

S cestovkou, nebo sám?

Že by se o tuto destinace cestovky – aspoň ty české – praly, to teda ne. Tím líp. První vlaštovky se ale přece jen najdou: http://www.rajbas.eu/guyany-l39.

Mnohem dobrodružnější je vyrazit na vlastní pěst. Letenku objednávejte s předstihem a počítejte s vyšší cenou a přestupem v Paříži, Air France si drží monopol. Cena letenky dělá cca 36 tisíc, k tomu přidejte 2 noclehy v Paříži, takže bratru 40 tisíc. Povinné je očkování proti žluté zimnici, i když při vstupu do země ho nikdo nekontroluje. Samotný let trvá 8-9 hodin a nedoufejte, že se pohodlně rozvalíte na dvou prázdných sedadlech. Bývá plno.

Vítejte na území Francie

Francouzská Guyana, jak ostatně název napovídá, má statut francouzského zámořského departmentu. V praxi to znamená, že prezidentem je tu tatíček Sarkozy, platí se eury a stejně tak tu platí i francouzské zákony. I když, nebrat tak doslova… Třeba to, co prochází na zdejších silnicích, by v Evropě bylo na odebrání řidičáku.

Černí, bílí, žlutí…

Na první pohled vás zarazí neuvěřitelný národnostní mišmaš. Kromě místní kreolské a indiánské populace a Francouzů narazíte na Brazilce a Surinamce (většinou nelegální pobyt), Libanonce a spoustu Asiatů, hlavně laoského a indonéského původu. Naštěstí. Přistěhovalci totiž celou zemi živí. Většinu místních vyburcuje k aktivitě jen den výplaty sociálních dávek, kdy se jdou postavit do fronty.

Co na Guyaně nenajdete

Koupání v křišťálově průzračném oceánu. Voda v něm má barvu hnědé kávy, končí v ní hlína splavená z deštných pralesů. Vypadá nevábně, na druhou stranu jde o přírodní špínu, ne o žádné chemické svinstvo. Za průzračnějším mořem musíte až na nedaleké Ďábelské ostrovy.

Panenská příroda

Čím tato země vyniká, je rozhodně fauna a flóra: najdete tu pavouky velké jak dlaň, přes cestu vám přeběhne aguti nebo opice a v příznivou sezónu můžete na plážích vidět kožatky velké, největší želvy na světě, klást vejce a za pár týdnů pozorovat líhnutí malých želviček. V lesích se zamotáváte do lián, cestou narazíte na bambus, kakaovníky, ibišky, divoké orchideje…

Doprava

Vyplatí se půjčit si auto, nejlíp terénní. Silnice jsou po období dešťů v prachmizerném stavu, děravé jak cedník. Počítejte s tím, že se projedete jen podél pobřeží, do vnitrozemí cesty nevedou. Na jih nemáte šanci se dostat vůbec, a to z důvodu ochrany původní indiánské populace, která tu žije; je zde vytýčena tzv. „zakázaná zóna“. Běžným dopravním prostředkem jsou pirogy, domluvit se dá i helikoptéra nebo malé letadlo.

Folklór

Tak jako ve všech horkokrevných jihoamerických zemích i tady rádi slaví. Vánoce v místním podání moc velký odvaz nejsou, ale v lednu to vypukne: karneval. Nečekejte křepčení jak v Riu, ale atmosféra vás určitě vtáhne. Zdejší karneval má tu zvláštnost, že trvá několik týdnů a každou neděli odpoledne průvod prochází hlavními cayennskými ulicemi. No a v únoru už se můžete těšit na masopust.

Věznice Francie

Guyana a přilehlé Ďábelské ostrovy v letech 1852 až 1953 sloužily jako odkladiště francouzských vězňů. Za ta léta jich tu prošlo 60 tisíc, většina z nich zde nalezla smrt.

Co vidět

Hlavní město Cayenne: má zhruba 40 tisíc obyvatel, pár barů a diskoték, jedno kino a zástup více méně ošuntělých prostitutek. Vyplatí se zajít na místní tržiště, posnídat čerstvě utržené mrňavé karibské banány nebo mango je pro Evropana zážitek.

Cacao – rázovitá vesnička neméně rázovité asijské populace původem z Laosu, která si tu přenesla své zvyky i způsob života.

Kouru – jste-li vesmírný nadšenec, bude vás bavit návštěva vesmírného centra, odkud Francouzi vypouštějí své rakety.

ZOO v Montsinéry – zvířata tu uvidíte opravdu z bezprostřední blízkosti, navíc se můžete těšit na krmení kajmanů.

St. Laurent du Maroni - městečko s neopakovatelnou atmosférou těsně u surinamských hranic. Většinu staveb v něm postavili francouzští trestanci včetně nejslavnějšího Motýlka. Za návštěvu stojí původní věznice.

V místních cestovkách se dá domluvit řada výletů. Vyrážejte raději s průvodcem, trávit noc sám v deštném pralese nemusí být až taková romantika, jak to vypadá u internetu. O tom, že se z téhle země vrátíte nabití fantastickými zážitky, nemáme pochyb.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Kouzlo a bída cirkusů
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies