Fotbalový míč

Fotbal je pravděpodobně nejoblíbenějším sportem na světě. Známe ho i pod názvem soccer. Popularita roste především kvůli médiím. Jak fotbal vidíte vy - jako sport nebo už jen výnosný business? To jen taková otázka k zamyšlení.

Fotbalové míče

 

Klasický míč na fotbal je složen ze 32 samostatných panelů, jenž jsou v konečné fázi sešity k sobě. Sešívají se nezničitelnou polyamidovou nití, která měří 18 m. Plášť šijí naruby. Když zbývá posledních přibližně 8 stehů, obrátí se na líc, vloží se tam duše a pak se zbytek došije. Ptáte se jak? To si výrobci nechávají pro sebe.

 

Trocha historie

 

V minulosti byla duše míče z močového měchýře dobytčí zvěře. Dnes díky moderním technologiím se míče vyrábí z lehké pryže. Na začátku 20. století měly fotbalové míče tzv. “plovoucí plášť”, což byla vrstva panelů, které ale nebyly přilepeny k duši. Takže se pak nedalo moc předvídat, jak se míč zachová. Tyto míče měly tak krátkou životnost, že se jich dochovalo jen pár.

 

Jak míč vypadal v polovině 20. století? Plášť se vyráběl z kvalitní kůže. Sešívala se tuhou nití. Opět díky moderním technologiím se na scéně objevily 2 druhy míčů - tzv. “hobby” míče a profesionální míče. Ty “hobby” míče měly méně panelů a také jiný materiál než kůži či syntetickou kůži. “Hobby” míče nesplňují standardy fotbalových asociací. Profesionální míče se neustále inovují, ale pořád jsou stejně poctivé.

 

Parametry fotbalového míče

 

Podle pravidel mezinárodní fotbalové asociace FIFA musí fotbalový míč splňovat určité parametry. Obvod míče musí být mezi 68 - 71 cm, jeho průměr je tedy v rozmezí 21,65 - 22,60 cm. Váha fotbalového míče je od 396 do 453 g. Z jakého materiálu musí být vyroben, to už se v pravidlech nepíše. Vždyť určení materiálu nebylo nutné. V minulosti bylo samozřejmé, že tím materiálem bude kůže.

 

Proč má světlou barvu?

 

Tohle má velice jednoduché a také logické vysvětlení. V minulosti měly míče tmavou barvu, protože to byla přirozená barva kůže. Jenže s nástupem televizorů se vyskytl problém. Černý míč byl na černo-bílých obrazovkách špatně vidět. A z toho důvodu se v roce 1951 změnila barva míče na bílou, aby mohli i diváci u televize sledovat pohyb fotbalového míče.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Vyberte si hudbu, která stojí za řeč
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies