Formule 1 - Monako ovládl Alonso

Atraktivnímu závodu v ulicích Monte Carla vévodil v této sezóně už počtvrté Fernando Alonso. Jeho největší soupeři se v průběhu závodu potýkali s technickými problémy. Michael Schumacher startoval z boxů, ale přesto si připsal čtyři body.
Fotografický záběr shora na depo formule 1

VC Monaka - napínavá kvalifikace

Stejné množství emocí jako samotný závod vyvolala už sobotní kvalifikace. VC Monaka je typická tím, že se v jejím průběhu hodně těžko hledá místo pro předjíždění. Na kvalifikaci je tedy kladen větší důraz než na jiných okruzích. Ještě v průběhu jízdy proti času to vypadalo, že největší událostí bude nekvalifikování Jensona Buttona mezi prvních deset, což se mu letos ještě nestalo. Ale pak zajel nejrychlejší kolo Michael Schumacher a z boxů ke svému ostrému kolu vystartoval Alonsův Renault. Španěl měl našlápnuto k pole position, jenže těsně předtím zastavil v zatáčce Rascasse po podivném manévru Němec ve Ferrari, díky čemuž byla kvalifikace zastavena. U Renaultu se zlobili, ale vypadalo to, že se na výsledcích nic měnit nebude. Teprve až večer se rozhodlo po nekonečném zkoumání záznamů inkriminovaného okamžiku, že Schumacherův manévr byl úmyslný a komisaři jej přeřadili až na konec startovního roštu.

VC Monaka - Renault drama nepřipustil

Po startu závodu se celé pole bez kolize srovnalo do vláčku, na jehož konci netrpělivě čekali na skulinky oba vozy Ferrari. Massa se totiž v kvalifikaci potkal se svodidly a pro stáj z Maranella to znamenalo nejhorší startovní pozici za posledních pár let. V čele se usídlil Alonso, pronásledován Webberem na Williamsu a Räikkönenem s McLarenem. Australan však věren své pověsti udělal chybu při výjezdu ze zatáčky a Iceman se po úspěšném předjížděcím manévru začal tlačit na španělského mistra světa. Michael Schumacher se zatím probil na šestnácté místo a útočil na Buttona. Brit odolával, ale jezdec Ferrari ho nakonec dost natvrdo vybrzdil před šikanou po vyjetí z tunelu.

VC Monaka - Couldhard senzačně na bedně

Nejzajímavější okamžiky však diváky v Monte Carlu teprve čekaly. Nejdříve zastavil na výjezdu z pit lane Webber s hořícím motorem, přičemž se jeho monopost nedal rychle odstranit. Na trať vyjel safety car a začalo se mohutně přezouvat a tankovat. V jednom takovém vláčku přijeli do boxů Alonso s Räikkönenem, ale mechanici Renaultu nenechali svého jezdce na holičkách a na výjezdu se pořadí neměnilo. Po vyvěšení zelených vlajek nevydrželo auto ani Kimimu. Plameny olizovaly i jeho vůz a traťový komisař nastříkal část obsahu hasícího přístroje i do očí Fina. Ten však zachoval ledový klid a dokonce se mu napůl hořící a napůl poprášený McLaren podařilo zavézt úplně mimo trať do postranní uličky. Monacká loteria tedy mohla pokračovat. Na druhém místě se objevil Montoya, ale zjevně bez nároku na dostižení Alonsa. U Williamsu mohli balit poté, co Rosberg prásknul s autem do bariéry. Na třetí pozici se na pár kol držel Rubens Barrichello, ale musel pykat za nedodržení rychlosti v pit lane. Honda tak promeškala historický úspěch a na Brazilcově pozici se krátce mihl Jarno Trulli s Toyotou. Toho však pět kol před cílem rovněž zastavila porucha a k úžasu všech se na stupně vítězů protáhl David Couldhard s Red Bullem. Alonso svoje první místo s přehledem udržel, stejně jako Montoya stříbrný stupínek. Barrichellovi patřila čtvrtá pozice, kterou uhájil před dotírajícím Michaelem Schumacherem. Ten předvedl neskutečný výkon a lehce si vylepšil své renomé po blamáži z kvalifikace. Na stupních vítězů i přes vydařený závod zavládl smutek a tentokrát ani neteklo šampaňské, neboť Alonso, Montoya i Coulthard tímto uctili památku Edouarda Michelina, výkonného šéfa jedneho z dodavetelů pneumatik, který tragicky zahynul v pátek před závody ve věku 42 let.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Záhadná úmrtí celebrit – 1. díl
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies