Samuraj.cz

Finance a akcie aneb Jak se stát burzovním makléřem?

del.infe del.infe
Fascinují vás zprávy z burzy? Čtete hospodářské noviny. Investujete? Chcete mít přehled o tom, co se právě děje na finančních trzích? Makléřskými povoláními se to v poslední době hemží ve všech oborech. Burzovní makléř je ale o dost odlišný. Proč?
Burza a trh s cennými papíry Fascinovaly vás v dětství filmy jako Wall Street? Líbil se vám závěr filmu Záměna s Eddiem Murphym v hlavní roli? Ano, ten kde se svým dřívějším rivalem ovládnou trh s mraženou pomerančovou šťávou, čímž úplně zruinují své bývalé zaměstnavatele a sami zbohatnou?
Burzovní makléř – chlapík v košili, kravatě a s mobilem u ucha Burzovní makléř či obchodník je člověk, který kupuje a prodává finační instrumenty jako akcie či dluhopisy. Ano, jsou to ti chlapíci, co sedí u počítačů, případně v některých zemích a na některých burzách dokonce po parketu a odhadují, kdy se vyplatí koupit a kdy prodat určitou akcii. Bude růst nebo nebude?
Burza a finance – chcete vědět, do čeho vložit peníze?
Málokdo má takový přehled jako právě makléři. A když už se do toho dostanete, informace samozřejmě využijete i ke svému prospěchu.
Burza a finance – kdo chce mít slušný plat za to, že spravuje peníze jiných? Jedna z hlavních náplní práce burzovního makléře je tzv. správa portfolia. To znamená, že na základě přesně zadaných pokynů klienta pracuje s jeho penězi a investuje je podle svého uvážení. A samozřejmě podle doporučení analytika, človíčka, který nemá na práci nic jiného, než zkoumání různých údajů a zpráv ze světových novin a tiskových agentur.
Burza a finance – máte rádi napětí a adrenalin? Užijete si. Většina makléřů končí už kolem třiceti let, protože tato práce je natolik psychicky náročná a stresující, že už na to dále prostě „nemají”. Nebo naopak „mají”. Ale vyděláno… Výhody práce burzovního makléře
velmi slušný příjem získáte obrovský přehled o světě financí
sedavá práce, moc se nenaběháte
Nevýhody práce s financemi
velmi stresující práce
Burza a finance – Informace pro zájemce
Burzovní makléř – „Kam se mám obrátit?”

Na centrum ČNB podáte přihlášku k makléřské zkoušce. Po úspěšném absolvování zkoušky a po obržení certifikátu se obraťte na kteréhokoliv obchodníka s cennými papíry. Teď už nic nebrání tomu, abyste byli přijati.

V přihlášce uveďte zejména své jméno, příjmení, datum a místo narození, rodné číslo, občanství, adresu, kontakt na zaměstnavatele a preference ohledně kategorií a termínu makléřské zkoušky.

Burzovní makléř – „Jaké podmínky mi ukládá ČNB?” věk nad 18 let minimálně střední vzdělání s maturitní zkouškou zaplacení poplatku za makléřskou zkoušku úspěšné složení zkoušky
Burzovní makléř – „Co se mám naučit a jak makléřské zkoušky probíhají?” prostudujte si co nejvíce literatury k tématu
– zákony o kapitálových trzích a cenných papírech
– předpisy týkající se burzy a Střediska cenných papírů
– finanční matematika
– investiční instrumenty (deriváty, opce apod.) můžete absolvovat oficiální přípravný kurz na zkoušky (upozorňuji, že není zrovna levný) přihlaste se na určitý termín makléřských zkoušek (podrobnosti na www.cnb.cz) zaplaťte poplatek zkoušky jsou neveřejné a musíte získat určité procento bodů v každém tématickém okruhu do 14 dnů budete informováni o výsledku v případě úspěchu máte o „papír” více (osvědčení o složení zkoušky)
VAROVÁNÍ od burzovního makléře
Práce je to velmi zajímavá, ale musíte se o problematiku cenných papírů zajímat, jinak vás velmi rychle přestane bavit a navíc, je opravdu vysoce adrenalinová. Když do něčeho zainvestujete a vidíte, jak se vaše peníze množí před očima... To už ani nemůžete v noci spát. A pak to přepálíte a skončíte ve ztrátě. To nezvládne každý.

Hodnocení: 4.5

Počet: 6

Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.