Ferrari Enzo - limitovaná série supersporťáků

Výrobce Ferrari na trh nově uvedl limitovanou sérii Ferrari Enzo. Ferrari Enzo je pouze ve třech barvách (červené, černé, žluté) a v limitovaném počtu 349 kusů. Enzo patří mezi nejrychlejší auta světa.
Osobní automobil Ferrari Enzo na výstavě automobilů

Ferrari Enzo - limitovaná série supersporťáků

Tvar karoserie nového Ferrari Enzo je přísně podřízen účelnosti. Karoserie nového Ferrari při svém vzniku strávila celkem tři tisíce hodin v aerodynamickém tunelu. Karoserie Ferrari Enza je ve skutečnosti skořepinou vyrobenou z nejpevnějšího a nejlehčího materiálu, což je uhlíkový kompozit a voštinová síť z hliníku. Jeho karoserie váží pouhých 92 kilogramů a podle sdělení výrobce vyhovuje všem současným i budoucím normám pasivní bezpečnosti. Prostorový rám Enza se může pochlubit extrémní torzní tuhostí.

Ferrari Enzo - dokonalé v každém detailu

Díky dokonalé aerodynamice Ferrari Enzo ani nepotřebuje zadní přítlačné křídlo (v rychlosti 300 km/h působí na zadní nápravu tlak 775 kilogramů), vystačí si se třemi menšími nastavitelnými spoilery – dvěma vpředu a jedním vzadu. Pokud jde o srdce Ferrari Enza, stal se jím nový šestilitrový V12 (12 válců je nyní již pro všechny vozy Ferrari již tradiční). Vůz je k mání pouze ve třech barvách (červené,černé a žluté) a také pouze v limitované sérii 349 kusů.

Jízdní vlastnosti Ferrari Enzo

Mimořádně živý agregát generuje výkon 485 kW (660 k) při 7800 ot/min. Proměnné fáze vstupu a výstupu paliva a elektronické ovládání vstřikování, odděleného pro každou řadu válců, umožňuje získat až 80 % maximálního točivého momentu již při 3000 otáčkách. Plného výkonu v hodnotě 657 N.m lze dosáhnout při 5500 ot/min. Hranici 100 km/h pokoří Ferrari Enzo za 3,65 vteřiny, maximální rychlost se bude lišit podle rozdílného odstupňování šestistupňové polosamočinné mechanické převodovky s elektrohydraulickým řazením Magneti Marelli F-1 závislého na typu trati.

19 - palcové pneumatiky Bridgestone speciálně pro Enzo

V tomto automobilu je pochopitelně ještě více unikátních věcí, dokonce i mimořádně nízko profilované 19 - palcové pneumatiky o rozměrech 245/35 vpředu a 345/35 vzadu firma Bridgestone vyvinula speciálně pro Enzo a zároveň pro aktivní monopost F2002. Přesná hodnota maximální rychlosti nebyla změřena. Bylo pouze oznámeno, že činí přes 350 km/h, rychloměr je kalibrován do 400 km/h.

Ferrari Enzo – interiér, který si zamilujete

Interiér vozu Ferrari Enzo je velice elegantní a sportovní zároveň. Ferrari by mělo vyrobit modelů Ferrari Enzo pouhých 349 kusů. Předpokládá se, že jejich cena dosáhne až 650 000 dolarů. V této souvislosti asi nikoho nepřekvapí, že každý příští potenciální majitel bude osobně pozván do továrny v Modeně, kde bude změřen a podle jeho tělesné konstrukce upravená sedadla od firmy Sparco potažená kůží a také blok pedálů, který se může posouvat nejenom dopředu a dozadu, nýbrž také doleva a doprava pro toho, kdo dává přednost brzdění levou nohou.

Technické parametry Ferrari Enzo

Ferrari Enzo

Motor

Vidlicový dvanáctiválec o objemu 6,0 litrů

Počet válců/ventilů

12

Nejvyšší výkon

660 koní při 7800 ot./min

Objem nádrže

110 litrů

Maximální rychlost

350 km/hod.

Zrychlení z 0 na 100 km/hod.

3,65 sekund

Pohotovostní hmotnost

1244 kilogramů

Délka automobilu

4625 mm

Šířka automobilu

2035 mm

Výška automobilu

1147 mm

Rozvor

2650 mm

Objem valců

2800 mm

Maximální točivý moment

657 Nm/ 5500 ot./min.


Speciální brzdy pro Ferrari Enzo

Pokud jde o brzdy Ferrari Enza, i tady poprvé ve světové praxi silničních automobilů byly použity kotouče z karbonu a keramiky (průměr 380 mm, tloušťka 34 mm), vyrobené v proslulé firmě Brembo, které jsou obvyklé ve vozech formule 1. Jsou o 12,5 kg lehčí než ocelové a počítá se s nimi pro celou dobu životnosti automobilu.

Ferrari Enzo – cena

Exkluzivitě vozu Ferrari Enzo kromě jeho výkonu odpovídá i jeho cena - přibližně 650 000 dolarů (v přepočtu 22 000 000 korun). Nejdražší verze Ferrari Enzo může dosáhnout celkové ceny až 29 000 000 korun.

Další ze zajímavých kousků

Maserati MC 12 - s létajícím autem vzhůru do nebes

BMW M6 Convertible

Mitshubishi Lancer Evo IX

Michael Schumacher - machr F1

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Dara Rolins – krásné tělo, sexy hlas
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies