Fernando Alonso - úspěšný toreador v aréně formule 1

Byl považován za jeden z největších talentů současné formule 1. Jako naději pro nově vznikající tým Renault si jej vybral jeho šéf Fabio Briatore. Pravděpodobně však ani on netušil, jak rychle se Fernando Alonso odvděčí za tuto důvěru.
Fernando Alonso a jeho vítězné gesto na stupíncích vítězů

Fernando Alonso - přes Minardi do formule 1

Tento španělský jezdec nakoukl poprvé do seriálu formule jedna v roce 2000, kdy dělal testovacího jezdce u stáje Minardi. Tato dlouhodobě nejslabší, ale nesmírně sympatická stáj, už umožnila mnoha budoucím hvězdám proniknout do kolotoče velkých cen. Fernando se o rok později stal jejím řádným jezdem, ale na nějaké úspěchy mohl ještě zapomenout. Kromě nedostačujicí techniky se potřeboval ještě hodně naučit i jako jezdec.

Fernando Alonso - testování je lepší než závodit

Právě proto neodmítl nabídku stáje Renault, která hledala pro sezónu 2002 testovacího jezdce. Alonso si dobře uvědomil, že oběť v podobě roční pauzy od závodění mu v tomto případě vynese daleko více, než by se mohlo zdát. Během testování si mohl dostatečně osahat francouzský monopost a v roce 2003 se vrátil zpět do startovního pole.
A nutno říct, že poměrně úspěšně. Celkové šesté místo a zisk 55 bodů byl pro španělského mladíka velkým povzbuzením do další sezóny. Nehledě na to, že v Maďarsku vyhrál suverénním způsobem svou premiérovou velkou cenu.

Fernando Alonso - cesta k titulu se otevřela

V té době už začali mít všichni po krk převahy Ferrari a šampionát se omezil na počítání úspěchů a rekordů Michaela Schumachera. Alonso v sezóně 2004 ještě tak nezlobil, přesto se v celkovém pořadí mistrovství umístil na čtvrté příčce. O rok později však spojení Renault - Alonso zaznamenalo triumf.
Vůz se podařilo odladit k naprosté spolehlivosti a Španěl pilotoval přesně, rychle, ale zároveň šetrně. Kromě individuálního titulu se u Renaultu radovali i z vítězství v poháru konstruktérů.

Fernando Alonso - převezme štafetu po Schumacherovi?

To, že úspěch v roce 2005 nebyl žádná náhoda, potvrzuje i letošní sezóna. Alonso je v ní ještě větší suverén a ostatní jezdci a týmy paběrkují. Obhajoba titulu pro pilota i pro stáj se ukazuje čím dál tím více reálnější s každým dalším závodem.
Proto už se začíná diskutovat o příští sezóně, ve které se Fernando objeví v týmu McLaren. Nebude to pro něj znamenat konec mistrovských let? Ustojí Renault odchod svého šampióna? Dokáže McLaren zlepšit spolehlivost svých vozů? Anebo taky - není to od Alonsa další pragmatický tah, jak vylepšit svou už teď dosti závratnou kariéru? Možná u McLarenu ví něco, o čem nemáme ani nejmenší tušení.
Žhavá novinka - Formule 1 bez Michaela Schumachera - osmý titul na rozloučenou...
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Hudba budoucnosti
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies