Fax - zprávy po telefonní lince

Když člověk vynalezl přenos hlasu, napadlo ho, jak by se dala na dálku přenášet i písemné sdělení. Vynález faxu má o dost delší historii než by se mohlo na první pohled zdát.

Fotografie bílého faxu a monitoru

Fax - podobnost čistě nenáhodná

Označení fax se používá pro ty přístroje, které jsou schopny sejmout text nebo i jednodušší obrázek z vložené předlohy, rozložit tento originál na pixely (malinké body) a v podobě dat ho přenese po telefonní linkách na stejné zařízení.
Z faxu, který je příjemcem zprávy, je možné (a nejčastější) vytisknout kopii nebo se tato data dají uchovat v nezměné binární podobě pro další použití (v těchto případech je však obvyklejší elektronická pošta).

Fax - typ tisku zprávy

Ve drtivé většině případů faxy tisknout na teplocitlivý papír, ale při současném trendu spojovat faxy s kopírkami, se setkáváme s výstupy, které jsou podobné těm, které pořídíme na inkoustových nebo laserových kopírovacích přístrojích.

Fax - čiň podobně

Faxovací přístroje ke názvu přišly díky schopnosti přenášet téměř podobné kopie. Tedy čiň podobně - fac simile. Z čehož vyplývá, že zprávy a obrázky posílané faxem nemusí a většinou ani nemají původní kvalitu.

Fax předběhl telefon

Při pohledu do historie faxů překvapivě zjistíme, že tato zařízení mají delší minulost, než dnes častěji využívané telefony. Důvod je prostý. Fax navazoval na telegrafické přístroje, které přenášely znaky v morseové abecedě.
Při zkoumání dalšího rozvoje této techniky, přišel Skot Alexander Bain na systém, jak přenášet více než jen tečky a čárky. Jeho záznamový telegraf dokázal jako první dokázal posílat a zaznamenávat psané dokumenty a to vše už v roce 1843.
Vývojem faxů se poté zabýval Ital Giovanni Caselli, který vymyslel, jak pohybovat pouze jehlou aniž by se musel posunovat originální sdělení na papíře.
Ještě větší revolucí ve faxovací technice byl přínos Belgičana Henri Carbonnella, jenž do faxů nainstaloval otáčecí válec, což několikanásobně zrychlilo čtení původní zprávy.

Fax - nadlouho připojen k telefonní lince

Faxů se začalo využívat především k přenosu novinářských článků a v roce 1924 se podařilo bez drátů poslat první fotografii díky nápadu Richarda H. Rangera.
Velkou změnou ve vývoji faxovacích přístrojů znamenal objev firmy Rank Xerox, která svůj vynález připojila na běžnou telefonní linku. Stalo se tak v roce 1966 a od té doby se faxy pouze zmenšovaly a díky tomu, že se začala posílaná data komprimovat, se také zkracoval čas, který byl nutný pro přenos těchto zpráv.

Fax v současnosti

Pro lepší komfort a efektnější propojení kancelářské techniky se jsou dnes faxy součástí kopírovacích přístrojů, obsluha je tedy jednodušší a obdržené kopie kvalitnější.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Sexy Nicole Scherzinger v 'Men in Black 3'
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies