Extrémní sporty - zábava i hazard

Proč lidé tak riskují? Někteří si svůj život bez extrémních sportů neumí představit. Milují adrenalin. Prostě ve svém životě potřebují určitou dávku nebezpečí. U těchto sportů často hrozí, že se zraníte či můžete dokonce umřít. Přesto se najde hodně hazardérů (či hrdinů?), kteří toto riziko dobrovolně podstupují. Máte dost odvahy nějaký ten extrémní sport vyzkoušet?

létání na rogalech

 

Adrenalin - dobrý sluha, ale špatný pán

 

Také ho můžete znát jako epinefrin, jenž pochází z řečtiny a skládá se ze dvou slov “epi” (nad) a “nefrós” (ledvina). Adrenalin je stresový hormon a nejvíce je spojován se strachem. Také zlepšuje naši dlouhodobou paměť, což dokazuje také to, že si pamatujeme především situace spojené se strachem. Byl prvním hormonem, který se lidem podařilo krystalizovat. Používá se především při resuscitaci a v akutní medicíně.

 

Díky vyšší hladině adrenalinu se červenáte, více se potíte, změní se vám dech, zorničky se rozšíří a podle sexuologa Radima Uzla se zvýší chuť na sex. Vaše srdce bude pracovat rychleji a s mnohem větší intenzitou. Kvůli napětí ve svalech se zúží periferní cévy a krevní oběh se více soustředí na dodání energie životně důležitým orgánům - mozek, plíce a srdce. Připravuje naše tělo k většímu výkonu.

 

Některé extrémní sporty vás mohou i zabít

 

  • Hang-glidding (závěsné létání)

 

Jedná se o bezmotorové létání na křídle neboli létání na rogalech. Je u nás celkem oblíbený, ale je to bohužel dražší záležitost. Za základní vybavení zaplatíte asi 50 tisíc. Pokud ale milujete krásný výhled a chcete být ve vzduchu dlouhé minuty, pak je pro vás hang-glidding ideálním sportem. Hlavně buďte opatrní. U tohoto sportu je pravděpodobnost úmrtí 1 : 1000.

 

  • Base Jumping

 

Chcete si skočit z pevného povrchu s padákem na zádech? U nás nejsou přírodní podmínky pro tento sport, proto když se pro něj rozhodnete, musíte si vyjet do zahraničí. Nemůžete ale začít jen tak. Potřebujete složit zkoušky na klasické seskoky z letadel. Pravděpodobnost úmrtí je oproti Hang-gliddingu o něco menší (1 : 2300).

 

  • Krokodýlí Bungee Jumping

 

Některým se zdá obyčejný Bungee Jumping nudný. Tak si tento sport oživili tím, že skáčou nad jezírkem či řekou, ve které číhají vyhladovělí krokodýli, kteří po těchto odvážlivcích neváhají svými čelistmi chňapnout.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

I věda může být populární
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies