Exotické lyžařské destinace: Alpy jsou out, lyžujte v Maroku!

Lyžovačka v Rakousku, Slovensku nebo Francii? Nuda. Fajnšmekři už objevili jiné destinace, které si získávají čím dál větší oblibu. Pravda, některé z nich jsou kapánek z ruky, ale nová lyžařská zkušenost za to rozhodně stojí. Potřebujete jenom čas, prachy a lyže (ty se dají ostatně půjčit) a sjezdovky v Chile nebo Maroku vám budou říkat pane!

Fotografie zachycující zimní horský svah

Nový Zéland

Proslavila ho hlavně trilogie Pán prstenů, která se tu točila. Ale kromě hobitů tu narazíte i na lyžaře. Hlavně u Wanaky, na jižním ostrově, kde leží zimní středisko Treble Cone - 550 lyžím zaslíbených hektarů v příjemné výšce 1 260 až 2 088 metrů. Lyžařská sezóna tu začíná na začátku června a končí koncem září. Z Krkonoš se můžete přesunout rovnou sem a prolyžujete celý rok!

Maroko

Oukaimeden, Marokointernaute.fr

Jako důkaz, že i tady se najdou zimní rezorty, poslouží foto ze střediska Oukaimeden v národním parku Toubkal, asi 70 km jižně od Marakéše. Jsme v Horním Atlasu v úctyhodné výšce 2 600 až 3 200 metrů. Na ploše cca 300 hektarů nečekejte zázraky, ale pár příjemných sjezdovek a vleků se tu najde. Sezóna trvá od listopadu do dubna, takže skoro jako u nás.

Argentina

Las Leñas je naprostá špica jak argentinského, tak jihoamerického lyžování vůbec. Ve výšce 2 200 až 3 430 metrů a na 500 hektarech máte k dispozici skvělou infrastrukturu včetně 27 tratí různé úrovně a 13 vleků. Středisko bylo otevřeno roku 1983 a je cca jednu a půl hoďky letu z Buenos Aires, takže až vás omrzí tequilla, pláže a samba, popadněte lyže a hupsněte do letadla. Jo, a hlavně si vyberte dobu mezi koncem června a začátkem října.

Indie

Ne že byste tady o lyžařské rezorty zakopávali na každém kroku, ale najdou se. Musíte za nimi do údolí Manali, k úbočí Himaláje na severu země. Můžete si tu zařádit na lyžích i na snowboardu a ti lenošnější si můžou dopřát i heliski – helikoptéra vás vyveze na kopeček, odkud už si to svištíte po svých. To všechno v nadmořské výšce kolem 2 050 metrů, obklopeni cedrovými lesy a himalájskými šestitisícovkami. Ideální doba, kdy vyrazit, je prosinec a únor. Kromě zazobaných Indů, u kterých lyžování právě frčí, tu možná potkáte i yettiho.

Turecko

Nejznámějším lyžařským střediskem je Uludag. Najdete ho vedle města Bursa, asi 280 kiláků od Istanbulu. Otevřeno tu je od prosince do dubna a vyřádit se můžete na 30 kilometrech sjezdovek, na které vás bude dopravovat 13 lanovek. Okolní hory se prsí do výšky 1 700 až 2 230 metrů a příroda je tu tak nádherná, že Uludag byl roku 1961 vyhlášen národním parkem.

Japonsko

Nezdá se to, ale Japonsko je lyžařská velmoc. V zemi je zhruba 600 lyžařských středisek. Hvězdou mezi nimi je Niseko na ostrově Hokkaido. Otevřeno tu je od prosince do začátku května. Nabízejí mj. i noční lyžování a třicítku vleků. Na den si nachystejte 5 200 jenů, což je asi 53 euro. Aby vám pak ještě zbylo na sushi…

Dubaj

Dubajinternaute.fr

Jako první vás napadne: „Jo, jasně, lyžování na písečných dunách.“ To taky. Ale megalomanská Dubaj nabízí i sníh. Sice umělý, ale jinak by to ani nešlo. Rezort Ski Dubai byl otevřený roku 2005 uprostřed pouště a je to největší kryté lyžařské středisko na světě. Venkovní teplota: vražedných 40 °C. Teplota ve Ski Dubai: - 1°C. Tenhle lyžařský ráj se navíc snoubí i s rájem nakupovacím, jelikož je součástí největšího nákupního komplexu na světě The Mall of the Emirates. Zatímco vy lyžujete, vaše drahá nakupuje. Nebo naopak.

Austrálie

Surf, klokani… a lyžování. V zemi jsou mraky lyžařských středisek, namátkou Mount Buller, Thredbo, Perisher. Posledně jmenované z nich leží na jihovýchodě země ve výšce 2 050 metrů. Na velkorysých 1 245 hektarech je k dispozici 48 vleků.

Chile

Ideální země na lyžování. V Portillo najdou milovníci tohoto sportu skvělou infrastrukturu zahrnující mj. 35 sjezdovek a 14 vleků. Místo se tyčí ve výšce 2 870 metrů na březích jezera Laguna del Inca. Lyžovat se dá od června do října, čehož mj. využívá i národní lyžařské mužstvo USA, které tu v létě lyžuje jak o život,

Rusko

Krásná Poljana, Ruskointernaute.fr

Co takhle otestovat sjezdovky v Krásné Poljaně Je to asi 50 km od Soči, kde se roku 2014 koná zimní olympiáda. Poljanu si oblíbili hlavně pracháči, takže s tím počítejte, až budete sestavovat svůj lyžařský rozpočet. 25 kilometrů sjezdovek se rozprostírá ve výšce 540 až 2 230 metrů. I když spojení moře a hor zní lákavě, v tomto případě je to spíš nevýhoda. Nedaleké Černé moře je totiž příčinou, že občas v nižších polohách není dost sněhu…

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

S Teslou je sranda
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies