Elektromobily

Elektromobily či hybridní vozy mají už nějaký čas na světě své místo. Jen v ČR příští rok přibude několik dalších stovek. Budete mezi nimi také?

Osobní automobil značky Toyota Prius

Zelená auta se stala hitem už před mnoha lety, zejména pak v zahraničí, kde pro jejich provoz byly lepší podmínky. U nás v ČR jich je zatím jen něco málo přes tři stovky, nicméně příští rok by měl počet elektromobilů dosahovat hranice sedmi set. Každým rokem přibývá spoustu nových zájemců o ekologické vozy, které neznečisťují životní prostředí tolik, jako automobily se spalovacím motorem.

V ČR 40 dobíjecích stanic

Po celé republice se nachází celkem čtyřicet dobíjecích stanic, které provozuje skupina ČEZ. Ta nově začala spolupracovat s automobilkou Volkswagen, jež začne dodávat nové elektromobily e-Golf i do Čech. Kromě Volkswagenu s ČEZem spolupracují i další automobiloví výrobci, mezi něž patří i Škoda Auto, BMW, Nissan, Peugeot, Opel či Mercedes Benz, ale také například i KIA Motors nebo Mitsubishi.

V roce 2015 až 150 nových stanic

Čtyřicítka dobíjecích stanic je však pořád málo i pro tak malou zem, jako je Česká republika. ČEZ proto plánuje do konce příštího roku otevřít několik desítek nových stanic, má jich být až 150 a s plány zdaleka nekončí. Směle totiž vyhlíží do následujících let, kdy by se s projektem Elektromobilita mělo otevřít dalších několik set dobíjecích stanic. Prozatím jsou stanice umístěné hlavně v blízkosti velkých obchodních domů, brzy se ale dočkáme stanic i na hlavních tazích a na dálnicích.

Počet prodaných elektromobilů stoupá

Cena elektromobilů nebo hybridních vozů je stále vysoká a pro většinu z nás nedostupná. V zahraničí jdou ale zelená auta na odbyt a každý měsíc se prodá několik tisíc čistých elektromobilů. Například v září tohoto roku bylo v západní Evropě prodáno více než šest tisíc čistých elektromobilů, což je víc, než se prodalo kdykoli předtím. Počet prodaných hybridních vozů je ale pořád daleko vyšší, počet je minimálně dvojnásobný.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Polonahá Kim Kardashian v reklamě na Sketchers
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies