Drogy jako fenomén

Jsou drogy absolutně zlé a špatné, nebo na nich může být i něco dobrého? Co myslíte? Co kdybych vám řekl, že jsou věci, které bychom bez drog vůbec neměli...

Zdroj: funnycrave.com

Vědecký trip

Zdroj: sulfurshelf.blogspot.comObecně existuje jeden velmi dobrý důvod, proč brát drogy, který ale může v různých odvětvích lidské činnosti přinést dost odlišné důsledky. Tím důvodem je změna vnímání. Ne proto, abyste se uklidnili, uvolnili a zapomněli na sebe a na svět a prostě na všechno, právě naopak - proto, abyste mohli vnímat něco nového, k čemu za střízliva nemáte přístup, abyste se osvobodili od svých normálních omezení. Francis Crick těžce ulítávající na LSD si byl najednou schopnej představit dvojšroubovici DNA. To už není žádná jednoduchá molekula a určitě není úplně prosté představit si, že v jedné chemické sloučenině můžou být uložené informace o tom, jak postavit tělo, stejně jako jsou informace v nějakém jazyce uložené v knížce (nebo vypálené na cédečku). Kód je to trochu jiný, ale číst se dá, stejně jako se do něho dá vrtat. Sigmund Freud zase přišel s psychoanalýzou a všemi těmi jeho sexuálními pozorováními, když byl sjetej na koksu. Kokain byl tehdy velmi oblíbený, třeba v populárních sodovkách nebo proti kašli. Nebo prostě z jakéhokoli náhodného důvodu. Kokain Freudovi umožnil odpoutat se od potlačování svých přirozených instinktů a díky tomu pochopil mnohem lépe než kdokoli jiný před ním, jak fungují lidské instinkty a jejich potlačování. Douglas Engelbart opět na LSD zase vynalezl počítačovou myš a se svým týmem zdrogovaných hipíků celý koncept osobního počítače, který může mít každý, na rozdíl od nějakého monstra přes celou místnost, ke kterému mají přístup jenom nějací kyber-kněží od IBM (kteří se mimochodem za střízliva krátce předtím zabývali blahodárnými projekty jako třeba evidencí lidí pro nacisty).

 

Realita je nuda

Zdroj: ralphmag.orgDrogami způsobené rozšíření vnímání tedy otevírá i užitečné nové obzory - spíše vás pod jejich vlivem napadne, jak udělat věci jinak, a pravděpodobně také budete více uvažovat o blahu ostatních lidských bytostí, ke kterým budete mít po takové zkušenosti mnohem hlubší a spirituálnější vztah. Neomezuje se to ale jenom na originální vědecké poznatky nebo inženýrské návrhy. Takový Aldous Huxley v Las Vegas na meskalinu (a s nimi možná i Strach a hnus a ještěři...) sepsal Brány vědomí, filozofickou práci, ze které se inspirovalo mnoho pozdějších vizionářů. A umělců. Proč myslíte, že v šedesátých letech byla tak neuvěřitelně výborná hudba, která prostě nestárne, nedá se napodobit a ani překonat Protože tehdy byli spousty umělců nepřetržitě zhulený jak papuči nebo jinak mimo. Nové hudební směry, nové výtvárné nápady, nové filmové postupy, nové druhy humoru a vůbec celá alternativní kultura tehdy vznikla pod vlivem drog. A svět neskončil (ač mohl, jadernou apokalypsou). Trocha míru a lášky nikdy není na škodu. Dneska v době virtuální reality a internetu by pravděpodobně byl možný ještě mnohem, mnohem větší úlet. A možná právě to potřebujem, abychom se dostali z krize - pořádně si na něčem globálně uletět a podívat se na náš svět úplně novýma očima. Díky počítačům ho pak doslova můžeme celej přeprogramovat, zmáčknout příslovečnej enter a vstoupit do novýho světa sjednocenýho lidstva prozkoumávajícího vesmír, dovnitř i navenek. Ano, napadlo je to už v šedesátých letech a jmenuje se to Star Trek. A možná by stálo za to se nad tím vážně zamyslet.

 

Poselství z vyšších sfér

Zdroj: melonmeister.bravehost.comLSD je relativně nový vynález, stejně jako syntetický kokain, ale nemyslete si, že před šedesátými lety se nedrogovalo. Spíš naopak - všechny tradiční kultury mají nějaké šamanské rituály, které obvyklé spočívají ve snědení nějakých houbiček a poflakování se po přírodě. Hnutí new age si to taky v šedesátých letech uvědomovalo. Lidé se začali obracet pro životní filozofii ke starověkým náboženstvím nebo spirituálním naukám jako zen-buddhismu, wicce nebo astrologii. A co je celkém vtipné, čím dále pokračuje dneska teoretická fyzika dopředu, tím více se blíží těmhle starověkým představám, které vytvářeli kněží halucinující díky houbičkám nebo alespoň zbystření kofeinem. Buddhisti třeba vždycky tvrdili, že hmota je jenom iluze (fakt: je to jen vakuum a elektromagnetismus, čili iluze), že všechno je se vším propojené a všechny hranice a oddělení jsou zdánlivé (fakt: kvantová propojenost a teorie sjednoceného pole přesně tohle postulují), že stav mysli ovlivňuje co se stane ve vnější realitě (fakt: samotné pozorování opravdu ovlivňuje výsledek experimentů), že všechno je stejně "živé" a má "ducha" (fakt: chování atomů nebo kolonií bakterií funguje velmi nápadně podobně jako naše myšlení nebo společenské vztahy), a tak dále a tak dále. I židovská a křesťanská svatá zjevení se stala v oblasti, kde bylo v dané době zvykem ujíždět si na houbičkách, a monoteistická náboženství také přinesla výborné myšlenky, jako třeba že každý jednotlivec má svou duši a svobodnou vůli, že čas se jen neopakuje v cyklech, ale že můžeme pokračovat pořád dopředu a lépe směrem ke spasení, nebo že svět má jenom jedny zákony, které jsou logické, a proto se dají definitivně poznat a pochopit. Je to celé bohatství myšlenek, které ještě dnes zlepšují životy nespočetného množství lidí. Jak to říkal ten Macháček Já taky myslím, že hlavním problémem této země je to, že lidi tu málo hulej.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Soutěžte s filmem Mechanik zabiják
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies