Dragstery - auta a motorky na hranici možností

Máte rádi rychlost? Máte rádi auta? Máte rádi motorky? A milujete, když se rychlost spojí s naleštěným autem a vyblýskanou motorkou? Nestačí Vám běžné limity se sériovými vozy? Staňte se závodníkem dragsterů!
Záběr na Dragster před závody

Auta a motorky na plný plyn

Dragstery jsou upravené automobily a motocykly, které mnohdy připomínají spíše vesmírné koráby, než to, co známe pod pojmem motorové vozidlo. Ale není se čemu divit, tito upravení krasavci, totiž nejsou určeni pro běžnou jízdu.
Kategorie dragsterů totiž patří k nejrychlejším motoristickým disciplínám s extrémním zatížením motorů a taky peněženek nadšenců, kteří se těmto závodům věnují. V našich zeměpisných šířkách se tedy tito fandové soustřeďují především na dragstery motocyklové, které nejsou tak finančně náročné jako automobilová varianta.

Auta pokořují rychlost zvuku

Základem pro vznik dragsterů se staly speciální vozy s raketovým motorem, ve kterých se jejich piloti snažili pokořit rychlostní rekordy. Těmto autům se už podařilo pokořit i rychlost zvuku. Odtud byla už jen krátká cesta k tomu, co známe pod pojmem dragster.
Jedná se tedy o upravené auto či motocykl, který závodí na krátké trati, obvykle se jedná o 402 m, mohou být i kratší. Dragstery startují z místa, pro úspěšnost jednotlivých monopostů je tedy nejdůležitější zrychlení.
Používají se tedy motory jenom s velkými výkony a pro tyto auto-moto-rakety jsou příznačné obrovské pneumatiky, které přenáší výkon pohonných jednotek na závodní trať. Závodníci mohou být v těch nejkrajnějších momentech vystavení přetížení až 5 G. Asi netřeba přípomínat, že pro brždění takovýchto pozemních stíhaček se používají i padáky, které známe spíše z letectví.

Auto a motorky na tenké linii

Pokud byste se chtěli zúčastni závodu Dragsterů, musíte kromě automobilu nebo motorky (v ČR spíše druhá možnost) mít i licenci závodního jezdce, kterou získáte po absolvování povinného školení a samozřejmě zaplacení poplatku. V tomto případě se můžete zapojit do kategorie Junior Dragster už v 7 letech, ve třídě National Dragster už od 15 let.
Můžete však mít vystavenu i licenci pro jeden závod, v tomto případě však už byste měli překročit plnoletost. Ovšem v tomto případě můžete závodit pouze v kategoriích sériových motocyklů. Pokud byste chtěli naskočit do třídy s upravenými vozidly, musíte mít Průkaz sportovního motocyklu. Kromě toho nezapomeňte uzavřít úrazovou pojistku.
Závody dragsterů jsou totiž krásná vzrušující podívaná, ale pokud se řvoucí vozítko nepodaří udržet v přímé linii, mohou z toho být hrůzostrašné havárie. Ty sice patří k ozdobám všech sportovních kuriozit, ale na vlastní kůži si člověk musí zažít peklo.

Dragstery a jejich kategorie

Dragstery závodí v mnoha třídách, profesionálové se orientují na tyto:
  • Top Fuel Dragster (TF/D) - nejrychlejší třída.
  • Top Fuel Funny Car (TF/FC)
  • Pro Modified (Pro Mod)
  • Pro Stock
  • Pro Stock Bike - motocykly
Existují však i další kategorie, které kromě speciálů mohou obsadit i sériově vyráběné auta a motorky.

Zajímat vás může také článek Motokros - horem pádem terénem

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Dara Rolins – krásné tělo, sexy hlas
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies