Dopravní nehody aneb který dopravní prostředek je nejbezpečnější?

Bez dopravních prostředků si dnešní život vůbec neumíme představit. Bohužel ale neexistuje jediný, který by občas nehavaroval. Srovnejte největší dopravní nehody a zjistěte, který druh povozu je nejbezpečnější.
Detailní záběr na nádrž motocyklu

MHD – městská hromadná doprava je bezpečná, ale...

Nehoda tramvají v Ostravě stále zůstává v naší paměti

Zdá se, že dokud řidič tramvaje nezapomene, že jede po jednokolejné trati a dá druhé tramvaji přednost, nemůže se vám snad nic stát. Statistika dopravních nehod tramvají ale říká, že nehody tramvají nejsou zase tak ojedinělé. Jen za poslední tři roky se událo na desítku nehod. Nejčastěji se jednalo o srážku chodce, který bohužel téměř vždy zraněním podlehne. Nejtragičtější ale stále zůstává nehoda tramvaje v Ostravě, při které zahynuli dva lidé a desítky jich byly zraněny.

Autobus – když řidiče zmůže mikrospánek

Nejčastější příčinou dopravních nehod autobusů je nepřiměřená rychlost nebo mikrospánek řidiče. Méně bezpečné jsou proto dálkové autobusy – pokud řidič nedodržuje zákonem stanovené bezpečnostní přestávky, koleduje si o malér. Počet dopravních nehod autobusů je ale ve srovnání s jinými zeměmi světa naštěstí velmi malý. Například ve východní Africe jsou takové nehody téměř na denním pořádku – může za to příšerný stav autobusů i vozovek.

I vlaky mívají nehody

Každý z nás má jistě ještě v živé paměti záběry na vlakové neštěstí ve Studénce. Jak vidíte, někdy může být v pořádku dopravní prostředek, řidič i cesta a přesto se stane nehoda. Most, který spadl zrovna ve chvíli, kdy vlak projížděl, způsobil ztrátu sedmi lidských životů a připravil dočasně (u některých i trvale) stovky lidí o zdraví a klidný spánek. Mnohem typičtější pro nehody na železnici jsou ale srážky vlaků. Největší železniční neštěstí se událo před 13 lety, kdy se jednovagónový vlak v obci Chrudim srazil se čtyřmi nákladními vagóny. Ze 23 cestujících jich 19 zanechalo v troskách vlaku svůj život.

Letadla zažívají letecké katastrofy zřídka

Je to tak. Ačkoliv jsou následky leteckých katastrof v počtu zraněných a mrtvých nejhorší, paradoxně se v poměru počet letů/nehoda „pyšní“ nejnižším číslem. Největší letecká katastrofa světa se stala v roce 1977 na Kanárských ostrovech – chybou pilota při ní díky srážce s jiným letadlem zahynulo 582 cestujících.

Automobil a motorky? Nejčastěji havarované dopravní prostředky

Znáte to sami. Spěcháte do práce, nevšimnete si projíždějícího auta, bojujete v kabině svého vozu s masařkou nebo se zrovna shýbáte pro upadnutý telefon. Jak říká nejmenovaná reklama, na zlomku sekundy záleží. I když budete řídit bezpečně a svědomitě, smést z cesty i ze života vás může jiný, méně svědomitý řidič. O motorkách je už jakákoliv zmínka zbytečná úplně.

Závěr?

Možná po předchozích řádcích očekáváte úsudek, že nejbezpečnější je chodit pěšky. Omyl. Na ulici vás může někdo přepadnout, zastřelit, na přechodu vás může srazit auto, můžete se propadnout do země nebo se nedobrovolně rozloučit se světem jiným, kuriózním způsobem. Bezpečné není v podstatě nic. Život je nebezpečný sám o sobě. Žijte proto naplno každý den!

Předcházejte dopravním nehodám:

Autoškola – jak řídit auto defenzivně
Škola bezpečné jízdy – poznejte své auto
Den bez aut – přesedněte na kola
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Monika Bagárová – nejsvůdnější lolitka českého šoubyznysu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies