Domy budoucnosti předčí kdejaké sci-fi

Myslíte si, že domy za nějakých sto let budou vypadat stejně jako ty dnešní? Abyste se nezmýlili – už teď jsou dostupné některé technologie, nápady a plány, podle kterých je to, v čem bydlíte, minimálně dvě stě let za opicema, a to i kdyby to dostavěli včera.

Zdroj: meta-magazine.com

Dům jak stavěný pro igráčky

představa výstavby nadčasových domůPrvní věc, kterou je potřeba udělat, abyste mohli opravdu pochopit, kam stavebnictví budoucnosti směřuje, je naprosto zapomenout na tradiční koncept bydlení, a to se vším všudy. Zapomeňte na tvar domu, na jaký jste zvyklí, zapomeňte na to, jak ho navrhují architekti a jak si vybíráte design, zapomeňte na suroviny, ze kterých se staví, zapomeňte na to, jak se staví a zapomeňte i na to, co se od něho normálně očekává. A teď si představte, že si dům v nějakém programu sami poskládáte z předpřipravených bloků v nějakém přátelsky navrženém programu. Pak si představte, že se vám samy dovezou části a na místě ho sestaví roboti. Nebo ještě zábavněji – dům zasadíte, a on vyroste. Sci-fi V žádném případě – to je možné už se současnými technologiemi, ale není po tom dostatečná poptávka, protože lidé jsou zatím prostě zvyklí na něco jiného. Dům se dá zkrátka postavit přes internet jako z lega, a to například z ocelových komponentů, pokud máte rádi futuristický design, nebo zasadit do určité formy a vypěstovat podle ní do libovolného tvaru jako baobab, pokud jste spíše přírodně založení. Jistý tým inženýrů dokonce v současnosti vyvíjí geneticky navržený organický dům, který by ale byl de facto z masa a ne rostlinný. To už ale není tak příjemná představa, to přiznávám, hlavně okna nebo dveře jako tělesné otvory, i když aspoň pro tu srandu by to určitě bylo zajímavé.

 

Domy budou chytřejší než vy

inteligentní důmI v rámci konvenčně řešeného domu se ale dá upgradovat od sklepa až po půdu. Veškeré vybavení domu se totiž dá propojit jedním centrálním počítačovým ústředím a tomu se dá naprogramovat prakticky cokoli. Fotobuňky můžou registrovat pohyb a automaticky rozsvěcovat nebo zhášet světla, otvírat a zavírat dveře nebo okna, vypínat a zapínat topení nebo ohřev vody. V kombinaci s trochou robotiky se pak dům může být schopný sám uklízet, udržovat nebo opravovat (krom toho že je schopný se sám postavit), případně chránit před zloději nebo výtržníky. Také za vás může být schopný uvařit nebo se zásobovat. Kromě užitečných věcí si ale z domu můžete udělat nefalšované zábavní centrum, kdy stěny můžou být potaženy fóliemi s displeji a všude můžou být zabudovány reproduktory a ovládací rozhraní založená na optickém snímání pohybu. Stěny potažené fólií s displeji z led diod by navíc bylo velmi snadné udržovat – už nikdy žádné malování, jenom to stačí čas od času umýt jako okno. Akorát by asi možná nebylo úplně chytré připojit svůj dům na internet, aby vám ho někdo náhodu nenahackoval a nepřipravil vám tak dosti nepříjemné překvapení při návratu domů.

 

Bydlete přírodně aneb poručíme větru dešti

dům na stroměNezávisle na chytrosti domu nebo způsobu jeho stavby je ale zdaleka nejaktuálnější problém řešení domů z hlediska jejich vztahu k životnímu prostředí. Prvním plánovaným systémovým nařízením v evropské unii v tomhle smyslu bude zavedení normy podle které všechny nové budovy budou muset být v určitém bodě vybaveny solárními panely, aby se tak pomohlo šetřit energii. Někteří vizionáři jdou ale ještě dál a tvrdí, že by bylo nejlepší, kdyby celý povrch všech staveb byl schopen absorbovat sluneční energii. Pokud navíc žijete v nějaké rizikové oblasti, kde se často dějí nějaké přírodní pohromy, asi byste měli zvážit nějaký netradiční design domu. Kónický kužel vám například neodnese vítr, vodotěsný dům bude plavat a nepotopí se, dům z nehořlavého materiálu prostě nechytne, pružná architektura domu pak odolá zemětřesení, atd. Domy se ostatně dají stavět i na vodě nebo pod vodou, čehož se pravděpodobně bude muset při dalším růstu populace začít využívat. A zase, tohle není sci-fi. Tyhle nápady byly sci-fi tak ve třicátých letech. A už tehdy v podstatě byla technologie na jejich uskutečnění. Záleží jen na tom, do čeho budete ochotní investovat – poptávka dá jasný signál stavebnímu průmyslu, že je čas na změnu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Rozbouřená Wall Street
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies