Dodržujete intimní zónu?

Zóny charakterizují vztah, jaký máme k člověku, se kterým jsme v kontaktu. Zóny mohou být veřejné, společenské, osobní a intimní.

Fotografie ženy ve spodním prádle, která odepíná pánské kalhoty

Veřejné, společenské, osobní a intimní zóny

Zóna je prostor, který si každý člověk podvědomě hlídá před svým okolím. V okamžiku, kdy protne naši zónu cizí a nebo nevítaný člověk, dochází v našem mozku k reakcím, které jsou totožné s pochody provázejícími stresovou zátěž - zrychlí se nám tep a dýchání, do těla se začne vyplavovat adrenalin. Čím jsme si navzájem bližší, tím se jednotlivé zóny zužují. Zóny mohou být veřejné, společenské, osobní a intimní.

Veřejná zóna

Takzvaná veřejná zóna je nejširší okruh kolem našeho těla. Je ve vzdálenosti širší než 3 a půl metru. Do tohoto prostoru jsme ochotni pustit téměř každého bez toho, abychom se cítili ohroženi. S veřejnou zónou se můžeme například setkat, když procházíme ulicemi města. Lidé kolem nás procházejí, ale necítíme se být jimi ohroženi.

Společenská zóna

Společenská zóna je zúžený prostor určený především pro komunikaci v práci. Je to odstup, který mezi sebou dodržují například vedoucí a podřízení i kolegové, zájemci o místo s budoucím zaměstnavatelem, používá se také při komunikaci mezi žákem a zkoušejícím, v hovoru s osobou výše postavenou nebo společensky významnou, atd. Hranice společenské zóny je stanovena na 120 centimetrů. Pokud se někdo „nevítaný" přiblíží více než je povoleno, okamžitě pociťujeme nepříjemné pocity.

Osobní zóna

Osobní zónou je prostor, jenž se nachází mezi 45 až 120 centimetry. Obecně platí, že je to zóna kolem nás, která je široká na vzdálenost paže. Tato zóna slouží ke komunikaci s blízkými osobami, kterým důvěřujeme - rodina, kamarádi a nebo dobří kolegové z práce.

Intimní zóna

Intimní zóna je prostor, který si každý velmi chrání a překročení jeho hranice je povolené jen nejbližšímu okolí. Je to místo vymezené pro pohlazení a důvěrné kontakty. Do intimní zóny mohou bez omezení vstupovat například děti rodičům, životní partneři, manželé a osoby velmi blízké.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

I věda může být populární
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies