Cyklistika - druhy jízdních kol

Než si půjdete kupovat kolo, měli byste se zamyslet nad tím, k čemu vám má vlastně kolo sloužit a jak a kde na něm chcete jezdit.

jízdní kola

 

Sjezdové kolo si můžete napoprvé splést s horským kolem, které má odpruženou přední vidlici a zadní stavbu. U sjezdových kol je ale jiná konstrukce, díky které vidlice dosáhnou vyšších zdvihů, takže to jsou ideální kola pro jízdu v náročném terénu - především pro jízdu z kopce dolů. Pokud si chcete pořídit kolo na delší vzdálenosti, sjezdové kolo si rozhodně nekupujte.

 

Horské kolo se také hodí do náročného terénu. Jsou 3 typy horských kol - kolo s pevným rámem a vidlicí, kolo s odpruženou přední vidlicí a pevným rámem a třetí typ má odpruženou jak vidlici, tak i rám. Horská kola jsou ideálními společníky pro jízdy v terénu mimo cesty. I když po cestách či silnicích se s ním dá také jezdit, jen je konstrukce určena především do terénu.

 

Na krosovém kole můžete brázdit jak terén, tak i silnice. Krosové kolo může mít odpruženou přední vidlici, ale zvedá se méně než u horského kola. Hodí se pro jízdu po polních a lesních cestách, ale i po zpevněných cestách (silnice). Jeho obliba poslední dobou stoupá a je ideální volbou pro cykloturistiku.

 

Pokud budete jezdit převážně jen po silnicích a zpevněných komunikacích, tak si pořiďte trekkingové kolo. Máte doma krosové kolo a chtěli byste trekkingové, ale nechcete ho ještě vyhazovat? Krosové kolo stačí pouze poupravit tím, že si seženete vhodné doplňky a příslušenství (svítilny, blatníky a jiné).

 

Chcete jezdit sportovní či závodní jízdu na silnicích a uzavřených okruzích? Pak je pro vás tím pravým - silniční kolo. Do terénu je ale naprosto nevhodné. Dále tu máme i BMX a freestyle kola, jenž se využívají na uzavřeném okruhu či na zpevněném uzavřeném prostoru. Jejich rám je vysoce odolný, neboť jsou tato kola určená především ke skákání a zdolávání překážek. Na delší vzdálenosti se tato kola vůbec nehodí.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Není fotbal jako fotbal
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies