Co si počít s elektroodpadem?

Hromadí se vám někde v komoře, ve sklepě nebo na zahradě elektrospotřebiče, které už to mají dávno za sebou? Ten pohled musí být opravdu hrozný, je třeba se toho harampádí zbavit, aby posloužilo k něčemu dalšímu. Recyklace elektroodpadu není vůbec špatná věc.

Prospekt zobrazující recyklaci odpadu

Recyklace

Ono vlastně nejde o úplnou recyklaci. Nejde vzít ledničku, pračku nebo televizi a slisovat ji na placku, nebo semlet a vyrobit nový kousek. Jde spíše o recyklaci všech materiálů, které spotřebič obsahuje, ty se pak dají využívat dále a není jich opravdu málo. Hlavní je, aby se opotřebovaný elektrospotřebič dostal na to správné místo, tedy na sběrné dvory nebo do odpovídajícího kontejneru.

Recyklace rozhodně není žádná sranda, protože elektroodpad zahrnuje velké množství nejrůznějších přístrojů a samozřejmě jde i velké průmyslové stroje.

Recyklace krom za krokem

Když se tedy starý elektrospotřebič dostane tam, kam má následuje jeho rozrbrání na jednotlivé materiály v dílně. Čím dál častěji jde o chráněné dílny, což je fajn. Ani rozebrání elektroodpadu není věc jednoduchá, záleží na spotřebiči. Například chladírenské zařízení, televize a monitory obsahují jedovaté látky, takže manipulace s nimi musí být opravdu opatrná, většinou ve speciálních podmínkách. Následně se separují jednotlivé materiály. Kabely, obrazovky, motory a další součástky jdou každá někam jinam.

Hliník, plasty, sklo a další jdou k dalším zpracovatelům. Co další uplatnění nenajde je spáleno. Také elektroodpad dle separace každý míří k jinému zpracovateli.

Co se z odpadu dá vyrobit?

Ze skla se dá vyrobit sklo technické. Kde se dá použít? Ve stavebnictví k izolaci, jinak se z něj vyrábí poličky do lednic či talíře do mikrovlnné trouby.

Z plastu se hravě vyrobí součásti nových elektrospotřebičů, laťky plotů, zatravňovací dlaždice či poslouží při realizaci dětského hřiště.

Vše co je ze železa se zpracovává na ocel, takže dráty, hřebíky, kolejnice, mříže, lana i plechovky.

Barevné kovy také najdou své využití. Například měď poslouží k výrobě střešní krytiny, okapů, k výrobě bronzu či mosazi. Z hliníku se narodí mince, potřebný alobal a nádobí. Co nikl? Chrání proti korozi u šroubováků i chirurgických nástrojů.

Recyklace elektroodpadu má opravdu smysl. Z jednoho odevzdaného elektrospotřebiče na sběrný dvůr se využije až 90 % materiálů, to už stojí za to. Výroba nových elektrospotřebičů je pak efektivní a navíc velice šetrná k životnímu prostředí. Možná, že vás ekologie příliš nezajímá, ale zkuste se nad tím zamyslet.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Dragster – adrenalinová zábava pro chlapy
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies