Co ještě nevíte o kondomech?

Přestože si to neuvědomujete, kondom je jedním z nejdůležitějších vynálezů lidstva. Každý si je určitě vědom dvou základních funkcí, které má kondom. Chrání nás před nemocemi i nechtěným těhotenstvím. Ať chcete nebo ne, je to velmi prospěšná věcička. Určitě ale o kondomu nevíte všechno.

kondom - ochrana před nemocemi i početím

 

Historie

 

Prní zmínky o předchůdci dnešní verze kondomu jsou ze Starého Egypta již z doby 1350 let před naším letopočtem. První zmínkou na území Evropy jsou jeskynní malby v Combarelles (Francie) z doby 100 - 200 let našeho letopočtu. Syfilis neboli francouzská nemoc byla hlavním zabijákem v 16. století. Proto se Gabrielle Fallopius rozhodl vyrobit pouzdro z plátna, které se ještě namočilo do chemického roztoku, usušilo se a následně nasadilo na žalud penisu. Vyzkoušelo jej přes tisíc mužů a ani jeden z nich se nenakazil sifylitidou.

 

V 18. století byl oblíbenou formou antikoncepce. Tehdy se kondomy vyráběly ze střívek či blan různých zvířat. V 19. století tento ochranný prostředek proslavil Casanova, jenž mu říkal - anglický jezdecký plášť. V Japonsku měly dva typy - Kawagata a Kabutogata. Kawagata se vyráběl z tenké kůže a ten druhý typ byl z želvoviny. Díky objevu vulkanizace gumy se kondomy v dnešní době vyrábějí hromadně. Jsou spolehlivější a také mnohem levnější.

 

Několik zajímavostí

 

  • Kdysi byly kondomy těžko k sehnání. První prodej přes automat byl v roce 1928 v USA. Do toho roku jste je mohli dostat jedině na lékařský předpis, který ovšem nebyl pro každého. Většinou ho dostali na předpis pouze muži, kteří často chodili za prostitutkami. Je smutné, že se kondomy předepisovaly mužům pro mimomanželské aktivity, ale už se nepředepisovaly ženám, které se chtěly jen chránit před chorobami či početím.
  • Kondomy ze zvířecích střev se v dřívějších dobách daly používat opakovaně.
  • Kondom tedy ušel dlouhou cestu a vystřídal mnoho různých materiálů - od zvířecích vnitřností, přes hedvábí, kůži až ke gumě či latexu. Do budoucnosti se připravují další vychytávky jako třeba neviditelný kondom. Chtějí ho vytvořit z gelu, jenž při vyšších teplotách ztvrdne. Tak snad se brzy dočkáme.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Gadgety jsou zpátky
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies