Cesta kolem světa – Keňa

Podle historických archeologických nálezů je Keňa jednou z nejstarších obydlených zemí na světě. Předchůdci člověka zde žili již před 20 miliony lety a člověk před třemi miliony lety. Nejstarší záznamy o kmenovém společenství jsou tři tisíce let staré.

Záběr zachycující africkou zemi Keňa

Keňa – základní informace

Originální název:

Republic of Kenya

Český název:

Keňská republika

Státní zřízení:

republika

Úřední jazyk:

svahilština, angličtina

Hlavní město:

Nairobi (1 678 000 obyv.)

Další města:

Mombasa (600 000 obyvatel), Kisumu (201 000 obyvatel)

Správní členění:

7 provincií

Počet obyvatel (2004):

32 021 856

Hustota zalidnění:

50 obyv./km2

Měna:

Keňský šilink - KES

Rozloha:

582 650 km2 (pevnina: 569.250 km2, vodní plocha: 13.400 km2)

Využití plochy:

7% orná půda, 37% pastviny, 30% lesy, 26%

Nejvyšší bod:

Mount Kenya (5 199 m)

Nejnižší bod :

Indický oceán (0 m)

Vodstvo:

nejdelší řeka - Tana (800 km)

Klima:

tropický pás

Trocha historie o Keňské republice

Podle historických archeologických nálezů je Keňa jednou z nejstarších obydlených zemí na světě. Předchůdci člověka zde žili již před 20 miliony lety a člověk před třemi miliony lety. Nejstarší záznamy o kmenovém společenství jsou tři tisíce let staré. Do země vrthli Arabové, kteří ovládli zemi až do devatenáctého století. Poté si území dnešní Keni rozdělilo Německo s Británií. Po řadě povstání získala v roce 1964 země samostatnost. V poslední době se množí verbální útoky proti bílým statkářům. Nevraživost vůči bílým obyvatelům však zatím nedosáhla takové míry jako například v Zimbabwe.

Cesta kolem světa - Nairobi

Nairobi je rušné moderní město, kde žije 7 milionů lidí. Když vjíždíte do centra, které je položeno trochu v údolí, sjíždíte z kopce do namodralého smogu. Většinu obyvatel tvoří střední vrstva lidí - ani chudí, ani bohatí.

Čtvrť Karen je pojmenována po ženě, která zvedla životní úroveň Keňanů

Čtvrť Karen získala své jméno od Karen Blixen, která zde žila ve třicátých letech dvacátého století, založila první školu a nemocnici, spoustu čajových a kávových plantáží a místním lidem tak pomohla a dala práci. Karen Blixen je žena, která je ztvárněná Meryl Streepovou ve filmu Vzpomínky na Afriku. Dům, ve kterém žila, je teď muzeem s nádhernou velkou zahradou.

Keňské národní parky

V Keni je národních parků nepočítaně. Těch nejznámějších je tam asi devět: Masai Mara, Amboseli, Nakuru, Serengeti (napůl v Tanzánii), Tsavo, Nairobi, Mount Kenya, Lamu a Samburu.

Hell’s Gate v Keni

Hell’s Gate je totiž jediným parkem v Keni, kam vás pustí pěšky. Do všech ostatních se dostanete jen tehdy, když si pronajmete auto.

Národní parky

  • Bwindi Impenetrable Forest National Park je opravdovou africkou džunglí s mnoha květinami, vzrostlými stromy, bambusy. Nachází se na jihozápadě Ugandy a jeho rozloha je 331 km2. Žije zde více jak sto dvacet druhů savců včetně horské gorily (žije zde cca 330 jedinců z celkového počtu 600), šimpanzů a dalších osmi druhů primátů. Najdete zde 346 druhů ptáků, 14 druhů hadů, 27 druhů obojživelníků, 202 druhů motýlů. Je zde i nejbohatší vegetace z celé země.
  • Kibale National Park je tropickým deštným pralesem o rozloze 766 km2. Je zde největší koncentrace primátů na světě. Stromy dosahují až do výše 55 metrů.
  • Kidepo Valley National Park o rozloze 1 344 km2. Spojuje se zde horská krajina se savanou. Je nejklidnějším parkem. Park je domovem slonů, žiraf, antilop, leopardů, lvů atd.
  • Lake Mburo National Park se nachází v západní části Ugandy a je jezerní rezervací s hojným výskytem vodního ptactva.
  • Mount Ruwenzori National Park - pohoří na západní hranici, dosahuje výšky 5 100 metrů nad mořem - Měsíční hory, jsou světovým dědictvím UNESCO. Vrcholky hor jsou pokryty věčným sněhem, pohoří se táhne 120 km do délky a 48 km do šířky. Tři ze šesti vrcholů jsou pokryty ledovcem. Park má rozlohu 996 km2.
  • Murchinson Falls National Park je největším parkem v Ugandě - má rozlohu 3 840 km2. Řeka Nil rozděluje park na dvě části a podél jeho břehů je největší koncentrace zvěře. Po řece je možné podniknout plavbu.
  • Queen Elizabeth National Park je druhým největším národním parkem s rozlohou 1 978 km2. Jsou zde jezera s plameňáky a mnoha druhy ptactva.
  • Semuliki National Park je na hranicích s Kongem - tropický nížinatý prales. Vyvěrá zde mnoho přírodních pramenů.

Rift Valley – Velká příkopová propadlina

V rezervacích turisté obdivují nejen typickou krajinu savan. Neméně zajímavé jsou mořské národní parky. Jednou z nejatraktivnějších částí Keni je Rift Valley – Velká příkopová propadlina. V Keni se rozprostírá od jezera Turkana na severu po vodní plochu Natron na jihu.

Viktoriino jezero

Viktoriino jezero (Victoria Nyanza nebo Ukerewe) je jezero ve Východní Africe na území Tanzanie (51 %), Keni (6 %) a Ugandy (43 %). Je druhé největší sladkovodní jezero na Zemi. Jezero vyplňuje mělkou tektonickou prohlubeň v severní části Východoafrické pahorkatiny a ze severu je zahrazeno lávovým potokem.

Cesta kolem světa - zemědělství v Keňi

Zemědělství je základním zdrojem obživy asi 80 % Keňanů. Pro export je důležitá káva, bavlna, sisal, čaj a tabák. Na soukromých políčcích si lidé pěstují kukuřici, čirok, maniok nebo fazole. Oblibě se těší i – hlavně ananas a banány. Důležitou složkou keňského zemědělství je chov skotu, ovcí a koz. Pro mnoho pasteveckých kmenů, které žijí původním stylem života, starým tisíce let, jsou jejich stáda jediným majetkem.

Baobab

Baobab je mohutný strom z čeledi bavlníkovitých, který se nejvíce vyskytuje na Madagaskaru. Je známý především tím, že se v jeho kmeni drží voda. Spousta baobabů je poničená od slonů, kteří se k životadárné tekutině snaží přes porézní dřevo dostat. Stáří baobabů se odhaduje těžko, protože nemají letokruhy. Odborníci soudí, že strom, jehož kmen má 8 metrů v průměru, bude starý asi 3000 let.

Keňa - země s velkým množstvím druhů divoké zvěře

V Keni žije až nepředstavné množství různých druhů divoké zvěře včetně 50 druhů savců. Bezpochyby nejvýznašnějším tvorem je zde slon africký, který je zde opravdu hojně zastoupen. Díky nezarostlému terénu je velmi snadné pozorovat jejich život. Mezi další savce patří lvi, pakoně nebo zebry. Občasný lesní porost, který zde najdeme obývají paviáni a kočkodani. Leopardi a gepardi jsou poměrně vzácní. V Keni žije také poměrně mnoho druhu ptáků včetně plameňáků, pelikánů, ibisů, pštrosů a supů.

Průmysl je na africké poměry v Keni poměrně rozvinutý

Průmysl je na africké poměry v Keni poměrně rozvinutý. Na hrubém domácím produktu se podílí 25 %. Těží se soda, sůl, zlato, olovo a stříbro. Velkým problémem je však nedostatek energie.

Letoviska, pláže v Keňské republice

Pobřeží Indického oceánu láká turisty snad nejvíce. Jsou tu luxusní hotely, bílé pláže, palmové háje, třpytivé bary, korálové útesy. Hlavním centrem pobřežní oblasti je přístavní město Mombasa. Jeho historie sahá až do 12. století. Na jih i na sever odsud se táhnou snad nejkrásnější pláže Afriky, kde je možno strávit opravdu exotickou dovolenou.

Keňská města

V Keni jsou města velká, prašná a rušná i chudá, malá či starobylá a historická. Mezi nejzajímavější patří bezesporu Lamu s pevností a několika mešitami.

Mučírny v Keni

S cílem ukázat zrůdnost vězeňského systému předešlé vlády dlouholetého vládce Keni Daniela arap Moie otevřely úřady pro veřejnost tajné mučírny v metropoli. Desítky obyvatel si už s hrůzou prohlédly místa, kde tajná policie údajně až do poloviny devadesátých let používala novodobých barbarských metod při výslechu odpůrců režimu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Jean Dujardin alias Brice, agent OSS 117 a George Valentin
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies