Cesta kolem světa - Irsko

Irsko je velmi krásná a zajímavá země, která zaujme nejen svou krásnou přírodní scenérií, ale také hojným výskytem kulturních památek. Irsko je také známo svou specifickou hudbou. Je jedinou zemí na světě, která má ve státním znaku hudební nástroj.

Fotografie zachycující hrad v Irsku

Cesta kolem světa - Irsko

Irsko se dělí na 32 hrabství, z nichž 26 tvoří Irskou republiku a 6 Severní Irsko. Ostrov zabírá rozlohu přibližně 85 tisíc kilometrů čtverečních, z toho Irská republika zaujímá 83 %. Obvod ostrova měří přibližně 5631 kilometrů.

Počasí v Irsku

Irské podnebí je relativně mírné vzhledem k zeměpisné šířce. Pozitivní vliv má Golfský proud. V létě nejsou v Irsku žádná velká vedra, teploty jen výjimečně překročí 25 °C. Relativně často zde prší, zejména na západním pobřeží. Typický irský déšť je spíše mrholením, než deštěm.

Irsko má jedinečný státní znak

Irsko je jedinou zemí na světě, která má ve státním znaku hudební nástroj (harfu).

Irskou hudbu poznáte na první poslech

Irskou hudbu poznáte na první poslech, stačí když se projdete kolem některého z irských „pubů” na Starém městě. Irská hudba je velice krásná, melodická i rytmická. Její kořeny sahají hluboko do historie. Na populární scéně prorazili zejména U2, Sinead O Connor, Enya, Cranberries, Boyzone. V jejich hudbě se odráží tradice irské lidové písně.

Cesta kolem světa - turisticky zajímavá místa - Dublin

Dublin je hlavní a zároveň největší město Irské republiky. Je správním, průmyslovým a kulturním střediskem Irska. Dublin se pyšní mnoha pamětihodnostmi. K nejvýznamější patří katedrála svatého Patrika, Muzeum moderního umění, budova Starého parlamentu, kostel St. Michan´s Church a sídlo Irské královské akademie - Academy House.

Katedrála sv. Patrika

Katedrála sv. Patrika byla původně podle pověsti největší irským kostelem, který byl postaven na místě studny, ve které svatý Patrick křtil konvertity. V katedrále je pohřben Jonathan Swift, který zde v polovině 18. století více než třicet let sloužil jako děkan, který svůj život zasvětil odhalování brutalit, ke kterým v Irsku docházelo za britské nadvlády. V severní lodi se nachází tzv. „Swiftův koutek” s různými memorábiliemi (jeho oltářní deska, knihovna, posmrtná maska). Uvnitř katedrály jsou rovněž četné pamětní busty, náhrobní desky, pomníky. Největších rozměrů dosahuje zdobený pomník rodiny Boyleů ze 17. století, který nechal vybudovat Richard Boyle, hrabě z Corku. V katedrále je také pochován i první irský prezident Douglas Hyde.

Cork - druhé největší město Irska

Cork je druhé největší město v zemi, jehož historie sahá do 6. století. V nejbližším okolí Corku se nachází menší městečka i důležitá zemědělská centra. V samotném Corku stojí římskokatolická katedrála P. Marie z 19. století. Při svých toulkách v okolí irského Curku byste si něměli nechat ujít návštěvu obilného trhu, na kterém jsou honosné měšťanské domy z 18. století. Klasikou irského umění je kostel Haman Chapel ze začátku 20. století.

Limerick - historické město z doby bronzové

Limerick je historické město, které bylo založeno už v době bronzové. Je plné krásných pamětihodností. Za vidění zde stojí například protestantská katedrála s bohatě zdobeným oltářem, s náhrobky významných představitelů města a chórovými lavicemi. Pozornost turistů upoutává i hrad z 12. století, který stojí severně od řeky Abbey.

Irské pivo - chlouba irských sládků

Jednou z věcí, na kterou jsou Irové dostatečně hrdí je kromě irské muziky bezesporu také černé pivo značky Guinness. Je pověstné svojí sladovou chutí a jemnou krémovou pěnou. Pivovar St. James Gate, který vznikl před více než 200 lety se rozrostl na jeden z největších v Evropě a nyní zaujímá plochu okolo 30 hektarů. Své produkty vyváží do 120 zemí světa a vlastní také další známé značky piva, jako je například Harp Lager a Smithwicks Ale.

Irská kuchyně

Irsko je krajem farem, a proto v irském jídelníčku naleznete mnoho masa (například vepřového, kuřecího), slaninu, mléčné výrobky a také ryby. Speciality připravené z darů moře jsou běžné především v oblastech kolem pobřeží, kde se běžně na jídelním lístku setkáte s humry, krevetami nebo ústřicemi.

Irská whisky - oblíbený nápoj nejen Irů

Irové jsou na svou whisky patřičně hrdí. Není nápoj, který by Irsko ve světě proslavil více než whisky. Irsko bylo také údajně vůbec první zemí na světě, kde byla whisky připravena. Irská whisky má specifickou chuť, třikrát se destiluje a zraje v dřevěných sudech alespoň 7 let. Mezi nejoblíbenější značky pravé whisky patří Jameson, Paddy, Tullamore Dew a Middleton. V Irsku je také nejstarší lihovar na světě, Bushmills Distillery, který je zpřístupněn pro širokou veřejnost.

Irský tinker - chlouba irských hřebčínů

Irský tinker je plemeno koně pocházející z Irska. Nejen v Irsku, ale dnes již po celém světě se toto plemeno koně těší velké oblibě chovatelů nejen pro svou povahu, ale především impozantní zjev. Vynikají především dobrým zdravím, inteligencí a charakterem. V Irsku je mnoho hřebčínů, kde můžete toto krásné irské plemeno koně spatřit.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Co si v kinech nenechte určitě ujít!
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies