Jak potvrdí všichni zkušení pěstitelé révy, nápoj, který si může dovolit říkat si burčák, existuje pouze několik hodin v roce. V celém procesu zrání burčáku hraje roli kvašení cukru a okamžik, kdy se tyto cukry dostanou do rovnováhy s alkoholem.
Tomuto okamžiku se říká, že je burčák ve varu a právě na tento okamžik čekají všichni zasvěcení vinaři.
Kvašení probouzí burčák a nadšeníOpravdový odborník si na ten nejlepší okamžik, kdy burčák dozraje, dokáže opravdu počkat neboť je to opravdu chvilková záležitost, ostatní smrtelníci se mohou opájet burčákem v jeho dalších stádiích, která nejsou už tak dobrá.
Stádia burčákuV první fázi má burčák sladkou chuť, protože se vzniká z moštu. Postupně dochází ke kvašení, které je v jisté fázi opravdu velkolepé a bouřlivé a tehdy se v očích vinaře zableskne a začíná se koštovat.
Poté, když kvasinky převáží výhodu na stranu alkoholu, nazývá se to burčák po zlomu. Chuť už je trpčí a kyselejší. V této fázi se už začíná burčák přetvářet na mladé víno.
Burčák jako krajová specialitaKdybyste slovo burčák vyslovili mimo naší zemi (počítaje v to i Slovensko), asi by vám kromě Rakušanů sídlících na severu svého státu nikdo neporozuměl. Nejvíce se vyrábí bílý burčák, ale stejně jako existují hrozny, ze kterých se vyrábí bílé víno, existuje i burčák červený. Ten však provází složitější proces vzniku, a proto není tak známý a rozšířený.
Burčák jako lékAčkoliv by zastánci abstinence mohli protestovat, burčák - tedy ten opravdový - nám může dodat po požití několik tělu prospěšných látek. Kromě vitamínu B i výborně pročišťuje organismus a přispívá k dobrému trávení.
Čas burčáku nastává, nezbývá než vyrazit na jižní Moravu a přiložit ucho k sudům.