Samuraj.cz

Bungee jumping – James Bond schvaluje

del.infe del.infe

Nahoru… A dolů… Up… And down… Up… And down… Nezasekl jsem se. Jde o část písně od skupiny Vengaboys. Přesně totiž vystihuje nejlepší část bungee jumpingu. Až na to, že bych měl spíše začít slovem dolů, to je totiž klíčové…

Bungee jumping – vo co go?

Znáte přísloví, že to s vámi jde „nahoru–dolů”? Tak u této aktivity se toto přísloví stane realitou. Pro toho, kdo ještě neměl příležitost vidět ani obrázky či video tohoto adrenalinového vyžití uvádím jednoduchý popis.
Stojíte na pevné plošině, která je o dost více než pár metrů nad zemí. V průměru tak ve výšce 150 metrů. K dolní polovině těla a kotníkům máte připojeno dlouhé, velmi pružné lano. Skáčete z plošiny. Sebevrah? Ani náhodou. Lano je dobře upevněno a vyměřeno tak, aby vás na pár metrech, které vás dělí od toho, aby se z vás stala veliká pizza, vymrštilo zpět do vzduchu. Poté, co si nějakou dobu budete tímto způsobem lítat nahoru a dolů se ustálíte v určité výšce a čekáte hlavou dolů, až vás sundají.

 

Bungee jumping – nejen surfing je od domorodců

Hodně extrémních sportů pochází ze zvyklostí domorodých kmenů, které jsou převzaty a upraveny do modernější podoby za využití nových technologií. Stejně tak na ostrově Pentecost ve Vanuatu, což je stát v Tichém oceánu skáčí mladí muži z vysokých dřevěných platform s liánami omotanými kolem kotníků. Je to pro ně zkouška odvahy. První zkazky o tom přinesl tým televize BBC po roce 1950.

 

 

Bungee jumping – šířitelé

 

Bungee jumping a Chris Baker

Tento angličan z Bristolu byl natolik nadšen filmem, kterým odvysílala BBC, že vyvinul elastické lano, aby si tuto zkoušku odvahy mohli vyzkoušet i lidé v modernějším světě. První bungee jump byl proveden z mostu v Cliftonu, který je 75 metrů nad zemí. Provedli ho čtyři čelenové Dangerous Sports Clubu, kteří byli ihned poté zatčeni. Přesto v této činnosti pokračovali a tím zvyšovali popularitu bungee po celém světě.

Bungee jumping a A. J. Hackett

Novozélanďan, který dnes už skočil téměř z čehokoliv včetně Eifelovy věže. Jeho první skok byl mostu v Aucklandu v roce 1986. Dodnes zůstává jedním z největších šířitelů, přičemž jeho společnosti provozují bungee jumping po celém světě.

 

Bungee jumping – nebezpečí je mé druhé jméno; nebo třetí?

Přes veškeré kritiky bylo od roku 1980 provedeno několik miliónů úspěšných skoků. Hlavním činitelem jsou několikanásobné kontroly jak lana a vybavení, tak výpočtu délky lana. Ten musí být velmi přesný, pokud nechcete líbat zemský povrch v hoodně velké rychlosti. Nejčastější chybou je právě špatně zvolená délka lana.

 

 

Bungee jumping – vybavení

Speciální elastické lano je továrně vyráběno spletením mnoha latexových vláken, které jsou umístěny v tuhém obalu. Metod výroby je více, poznáte je hlavně podle důraznosti, kterou vás lano vrátí směrem k nebi. Někde se stále používá ukotvení čistě za kotníky, ale vzhledem k bezpečnosti se přistupuje čím dál více k variantě, kdy je upevněna celá spodní část těla, byť jako záložní.

 

 

Bungee jumping – Guinessova kniha rekordů

V této aktivity se moc různých měřítek vymyslet nedá. Oficiálně nejvyšší skok byl proveden z plošiny ve výšce 321 metrů, což se stalo v Coloradu za příležitosti Go Fast Games 2005. Tato příležitost však trvala jen tři dny. V Guinessově knize rekordů je uveden rekodní skok z mostu nad Bloukranskou řekou v jižní Africe. Výška od středu mostu je 216 metrů.

Bungee jumping a zajímavosti

 

James Bond rád bungee jumping

Skoky tohoto typu se objevily ve více filmech, ale jeden z nejznámějších na začátku filmu Zlaté oko, kdy agent James Bond skáče ze středu přehrady v Rusku. Tato se ve skutečnosti nachází na hranicích Švýcarska a Itálie, ale skok byl opravdu proveden, nejde o speciální efekt.

 

Napínání lana a rychlost

Možná si myslíte, že to je jinak, ale pravdou je, že ve chvíli, kdy lano dosáhne své normální délky a začne se natahovat, skokan padá ještě rychleji, než předtím…

 

 

Kam za bungee jumpingem?

I v naší republice je několik míst, kde si můžete skočit, takže stačí hledat. Určitě najdete.

 

Hodnocení: 5.0

Počet: 1

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.