Bungee jumping – James Bond schvaluje

Nahoru… A dolů… Up… And down… Up… And down… Nezasekl jsem se. Jde o část písně od skupiny Vengaboys. Přesně totiž vystihuje nejlepší část bungee jumpingu. Až na to, že bych měl spíše začít slovem dolů, to je totiž klíčové…

Záběr na věž, kde se skáče bungee jumping

Bungee jumping – vo co go?

Znáte přísloví, že to s vámi jde „nahoru–dolů”? Tak u této aktivity se toto přísloví stane realitou. Pro toho, kdo ještě neměl příležitost vidět ani obrázky či video tohoto adrenalinového vyžití uvádím jednoduchý popis.
Stojíte na pevné plošině, která je o dost více než pár metrů nad zemí. V průměru tak ve výšce 150 metrů. K dolní polovině těla a kotníkům máte připojeno dlouhé, velmi pružné lano. Skáčete z plošiny. Sebevrah? Ani náhodou. Lano je dobře upevněno a vyměřeno tak, aby vás na pár metrech, které vás dělí od toho, aby se z vás stala veliká pizza, vymrštilo zpět do vzduchu. Poté, co si nějakou dobu budete tímto způsobem lítat nahoru a dolů se ustálíte v určité výšce a čekáte hlavou dolů, až vás sundají.

 

Bungee jumping – nejen surfing je od domorodců

Hodně extrémních sportů pochází ze zvyklostí domorodých kmenů, které jsou převzaty a upraveny do modernější podoby za využití nových technologií. Stejně tak na ostrově Pentecost ve Vanuatu, což je stát v Tichém oceánu skáčí mladí muži z vysokých dřevěných platform s liánami omotanými kolem kotníků. Je to pro ně zkouška odvahy. První zkazky o tom přinesl tým televize BBC po roce 1950.

 

 

Bungee jumping – šířitelé

 

Bungee jumping a Chris Baker

Tento angličan z Bristolu byl natolik nadšen filmem, kterým odvysílala BBC, že vyvinul elastické lano, aby si tuto zkoušku odvahy mohli vyzkoušet i lidé v modernějším světě. První bungee jump byl proveden z mostu v Cliftonu, který je 75 metrů nad zemí. Provedli ho čtyři čelenové Dangerous Sports Clubu, kteří byli ihned poté zatčeni. Přesto v této činnosti pokračovali a tím zvyšovali popularitu bungee po celém světě.

Bungee jumping a A. J. Hackett

Novozélanďan, který dnes už skočil téměř z čehokoliv včetně Eifelovy věže. Jeho první skok byl mostu v Aucklandu v roce 1986. Dodnes zůstává jedním z největších šířitelů, přičemž jeho společnosti provozují bungee jumping po celém světě.

 

Bungee jumping – nebezpečí je mé druhé jméno; nebo třetí?

Přes veškeré kritiky bylo od roku 1980 provedeno několik miliónů úspěšných skoků. Hlavním činitelem jsou několikanásobné kontroly jak lana a vybavení, tak výpočtu délky lana. Ten musí být velmi přesný, pokud nechcete líbat zemský povrch v hoodně velké rychlosti. Nejčastější chybou je právě špatně zvolená délka lana.

 

 

Bungee jumping – vybavení

Speciální elastické lano je továrně vyráběno spletením mnoha latexových vláken, které jsou umístěny v tuhém obalu. Metod výroby je více, poznáte je hlavně podle důraznosti, kterou vás lano vrátí směrem k nebi. Někde se stále používá ukotvení čistě za kotníky, ale vzhledem k bezpečnosti se přistupuje čím dál více k variantě, kdy je upevněna celá spodní část těla, byť jako záložní.

 

 

Bungee jumping – Guinessova kniha rekordů

V této aktivity se moc různých měřítek vymyslet nedá. Oficiálně nejvyšší skok byl proveden z plošiny ve výšce 321 metrů, což se stalo v Coloradu za příležitosti Go Fast Games 2005. Tato příležitost však trvala jen tři dny. V Guinessově knize rekordů je uveden rekodní skok z mostu nad Bloukranskou řekou v jižní Africe. Výška od středu mostu je 216 metrů.

Bungee jumping a zajímavosti

 

James Bond rád bungee jumping

Skoky tohoto typu se objevily ve více filmech, ale jeden z nejznámějších na začátku filmu Zlaté oko, kdy agent James Bond skáče ze středu přehrady v Rusku. Tato se ve skutečnosti nachází na hranicích Švýcarska a Itálie, ale skok byl opravdu proveden, nejde o speciální efekt.

 

Napínání lana a rychlost

Možná si myslíte, že to je jinak, ale pravdou je, že ve chvíli, kdy lano dosáhne své normální délky a začne se natahovat, skokan padá ještě rychleji, než předtím…

 

 

Kam za bungee jumpingem?

I v naší republice je několik míst, kde si můžete skočit, takže stačí hledat. Určitě najdete.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Rytmusovy zlatokopky - tlachy nebo realita?
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies