Bluetooth – královský přenos dat

Bluetooth je všude kolem nás. Signály lítají sem a tam, mají nízkou energii, moduly jsou levné… Vítejte v nové éře – bezdrátové éře! Jak BT funguje, kolik energie spotřebuje, jak ho využít i jeho výhody.
Fotografie modrého bluetoothu

Bluetooth – král je mrtev, ať žije král!

Tento původně pracovní název se vžil i jako obchodní označení pro bezdratový přenos dat známý jako IEEE 802.15.1. Název Bluetooth je odvozen od přezdívky jednoho dánského krále. Jeho diplomacie spočívala v tom, že donutil dvě soupeřící strany, aby spolu jednali. Stejně tak tato technologie měla donutit mnoho různých zařízení, aby spolu vzájemně komunikovaly. Logo je založeno na runách H a B.

Jak tedy využít Bluetooth?

Přenos dat pomocí této technologie poskytuje cestu jak propojit různá zařízení a vyměňovat mezi nimi informace. Mezi tato zařízení patří PDA (viz článek o PDA), mobilní telefony, notebooky, stolní počítače, tiskárny, digitální fotoaparáty i kamery, dokonce i konzole videoher.

Jak fungují přenosy přes technologii Bluetooth?

Jednoduše řečeno jsou prováděny přes radiové vlny. Bluetooth je komunikační protokol vytvořený pro krátké vzdálenosti, příčemž mikročip (obsahující příjimač i vysílač) má velmi nízkou pořizovací cenu. U mobilních telefonů je například modul pro Bluetooth podstatně levnější než modul pro standardní fotoaparát.

Bluetooth a umístění přístroje

Tím, že je tento přenos dat veden přes rádiové vlny, není nutné, aby byly v nějaké konkrétní vzájemné pozici. Dokonce není ani nutné, aby byla zařízení ve stejné místnosti, zdi pouze krátí dosah. Právě dosah jednotlivých přístrojů je to nejdůležitější. Závisí především na jejich výkonu, který může zvýšit dosah z minimální hranice do jednoho metru na až 20 metrů či dokonce sto metrů.

Bluetooth a spotřeba energie

Závisí na dosahu zařízení, čím vyšší dosah, tím vyšší spotřeba. Maximální výkon je stanoven podle tříd. Třetí třída nesmí překročit 1 mW, druhá třída 2,5 mw a třetí, nejvyšší 100 mW.

Bluetooth – konkrétní využití

Nejčastější variantou je přenos mezi mobilním telefonem (jaký mobil si pořídit?) či PDA a soupravou Handsfree (viz článek o Handsfree). Technologií založenou na této bázi se postupně nahrazují zařízení, která byla dosud vždy připojena přes kabel či IR přenos. Klávesnice, myši, tiskárny, příjímače GPS či lékařská zařízení. Výrobci herních konzolí plánují instalaci Bluetooth do ovladačů, takže mohou být konečně bezdrátové.

Bluetooth – výhody

Přenosy tohoto typu jsou stabilní, není třeba, aby byla zařízení v nějaké konkrétní pozici. Přístroj můžete nabíjet i během přenosu BT. Instalace bývá jednoduchá a pořizovací náklady poměrně nízké.

Verze Bluetooth

Jak jde vývoj, Bluetooth se stále zlepšuje. Verze 1.0 měla ještě dost chyb a spolehlivost byla na pováženou. V současné době (srpen 2006) je nejnovější verze 2.0, která poskytuje až trojnásobně rychlejší přenos dat oproti svým předchůdcům, se kterými ovšem spolupracuje bez problémů.

Kde si pořídit Bluetooth?

Samostatný vysílač lze koupit, připojuje se do portu USB. Typickým zařízením pro přenosy Bluetooth je Handsfree a jinak tuto technologii najdeme implantovanou na mnoha místech kolem sebe.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Nejkrásnější tanečnice nahoře bez
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies