Bezpečnostní dveře – co by měly obsahovat?

Chrání vás vaše dveře před hlukem, zloději i požárem? Ne? V tom případě byste se měli vážně zamyslet nad jejich renovací či výměně za jejich bezpečnostní variantu. Abyste pak jednoho dne nemuseli sepisovat seznam ukradených věcí…

zámek

 

Bezpečnostní dveře a bezpečnost bytu či rodinného domku

Chystáte se na dovolenou? Jezdíte často na služební cesty? Bývá váš byt část či dokonce většinu dne bez dozoru? Měli byste se vážně zamyslet nad možností, že by mohl být jedním z mnoha vyloupených. Podle všeobecných statistik se lupič dostane do domácnosti ze 70 procent případů přes hlavní, vstupní dveře. Pojďme si tedy o nich něco říci.

 

Tip: Podívejte se na ceník bezpečnostních dveří

 

Bezpečnostní dveře a preventivní opatření podle Ministerstva vnitra ČR

Výtah z informací, které lze nalézt na oficiální stránkách MVČR

  • Prevence proti vloupání do bytu začíná u řádně zamčených vstupních dveří.
  • Vyměňte ihned zámky u dveří, pokud se přistěhujete do nového bytu.
  • Trvejte na tom, aby společné prostory v domě (chodby, schodiště, sklepy, apod.) byly dobře osvětleny a aby klíče od nich měli pouze nájemníci.
  • Zabraňte tomu, aby kukátkem nebo poštovní schránkou bylo vidět do bytu.

 

Co mají všechny body společné? Všechny mluví o dveřích jako nejdůležitější formě ochrany proti vloupání. U bytových jednotek toto pravidlo platí několikanásobně více!

 

Bezpečnostní dveře a nejslabší místa

Domnívám se, že již bylo dost poukazování na nutnost kvalitních dveří. V čem jsou ale dveře kritickým bodem a jak je může lupič překonat?

 

Bezpečnostní dveře a nejslabší místa - dveře jako celek

 

Pokud jsou dveře ze slabšího materiálu, jako je například překližka, každý silnější jedinec je vyrazí jediným rázným kopnutím.

 

Bezpečnostní dveře a nejslabší místa – zámek

Obyčejný zámek lze vypáčit či zlomit během několika sekund a stačí vám k tomu silnější drát. Alespoň podle toho, co tvrdí odborníci. Kování kolem něj lze taktéž vyšroubovat poměrně rychle.

 

 

Bezpečnostní dveře a nejslabší místa – zárubeň

Roztáhnutí zárubní a následné vysazení dveří je také často používaný způsob násilného vniknutí do bytové jednotky.

 

 

 

Bezpečnostní dveře a jejich třídy

Pamatujte, že u jakéhokoliv certifikátu je důležité, aby jej vydala specializovaná instituce, u dveří konkrétně státní zkušebna. Poté jsou zařazeny do jedné ze čtyř bezpečnostních tříd (celkem existuje šest, ale pro obytné budovy jsou dostačující první čtyři). Čím vyšší třída, tím vyšší stupeň zabezpečení. První dvě třídy nestojí ani za řeč, protože neobsahují ochranu ani proti polovině běžně užívaných způsobů nelegalního proniknutí.

 

 

Bezpečnostní dveře – konstrukce

Hlavní složkou je několik kovových (většinou hliníkových a ocelových) výztuh, které jsou několikrát obloženy dalšími materiály. Svrchní vrstvu pak může tvořit jak dýha, tak i mnohem dražší tvrdé dřevo. Zvenčí sice mohou vypadat všechny bezpečnostní dveře podobně, ale zevnitř se liší hlavně počtem uzamykacích bodů, zámků a částí chránicích celý mechanismus vnitřních závor. Zárubně se buď upraví stávající, nebo se vytvářejí přímo na míru, aby dveře unesly a zároveň je chránily proti roztažení. Kvalitní dveře mohou vážit i přes 90 kg, což klade důraz i na zmíněné kvalitní zárubně se speciálními závěsy.

 

 

Bezpečnostní dveře a renovace stávajících

Pokud máte obyčejné dveře, které jsou v dobrém stavu, lepší variantou než kupovat nové je i jejich přestavba a renovace. Ta probíhá tak, že se na stávající křídlo zevnitř přidělají další vrstvy (pancéřování) proti prokopnutí, namontuje se minimálně jedna přídavná závora a speciálním způsobem se obloží závěsy, proti roztažení. O novém, bezpečnostním zámku a kování kolem něj ani nemluvě.

 

 

Bezpečnostní dveře a bezpečnostní zámky

Už jste se někdy báli, že si někdo může okopírovat váš klíč? K vytvoření kopie klíče určeného pro kvalitního bezpečnostní zámek je třeba zajít do specializované firmy a donést s sebou jak originální klíč, tak jedinečnou bezpečnostní kartu vložky a občanský průkaz.

 

 

Bezpečnostní dveře – v čem vám pomohou?

Dveře nás nebrání pouze proti nechtěným návštěvám, ale také proti hluku (až do 45 decibelů) a živlům. Většina bezpečnostních dveří je navržena jako nehořlavá, takže vydrží odolávát od patnácti minut, výjimečně i hodinu. O užitek je tedy postaráno.

 

 

Bezpečnostní dveře – koupit?

Investice do vlastního bezpečí je nepochybně velmi důležitá. Renovace či úprava starých dveří vás vyjde ve výsledku kolem 5 000 Kč, zatímco nové bezpečnostní dveře s platnými certifikáty kolem 15 000 Kč. Pamatujte, že instalaci a posouzení je vždy lepší nechat na specializované firmě.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Záhadná úmrtí celebrit – 1. díl
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies