Bankovní poplatky jsou pasé! Změňte banku!

I milenku máte někdy chuť vyměnit. Natož banku. Zvlášť když máte při pohledu na bankovní výpis pocit, že tato instituce je obdařena zvráceným smyslem pro humor. Ne, opravdu se nejedná o recesi, poplatky za kdejaký pohyb na účtu jsou českou specialitou. Ale už se objevily první vlaštovky – rozumné banky, které pochopily, že klient není dojná kráva a že to ony poskytují službu klientovi, a ne naopak.

Fotografie ženy, držící v ruce pokladničku

Neplaťte za samozřejmé služby!

Žijeme v zemi, kde naprostá většina bank praktikuje zásadu Vyždímej ze zákazníka, co se dá. Nechybí ani absurdity. Krásným příkladem byl dnes už zrušený poplatek ČS za příchozí platby…

Poplatky představují pro banky bezpracný zisk. V normálně fungujícím bankovním sektoru by si na sebe měly vydělat hospodařením se svěřenými prostředky. Ale když poplatky jsou tak krásně jednoduché a klienti ani moc nereptají a platí… Vystupte z davu a vzepřete se! Změnit banku není žádný problém a ročně ušetříte až několik tisícovek. (Schválně – připravte si kalkulačku, výpisy z banky a sadu starých talířů – to abyste si mohli vybít vztek, až si spočítáte, kolik že jste za ty roky prošustrovali peněz.)

Kde se za účet neplatí

Nabízejí se FIO banka a mBank. Podrobné stránky s jejich produkty a pobočkami najdete na internetu. Obojí jdou ovládat interbankingem, kde si také nastavíte trvalé příkazy. U mBank zatím nejdou realizovat mezinárodní platby. A když jsme u zahraničního platebního styku – u FIO banky možný je, ale raději si dopředu zjistěte, jestli FIO figuruje na seznamu bank vaší zahraniční banky. Pokud tomu tak není, platba sice půjde provést, ale s mnohem vyšším poplatkem a prostřednictvím ČSOB.

K levnějším bankám patří i Poštovní spořitelna, někomu ale může vadit nedostatek soukromí při finančních transakcích na poště, kde si sousedky ve frontě můžou vyslechnout nejednu pikanterii z vašeho finančního života.

Konkrétní kroky aneb vyměňte starou za novou

  • Zjistěte si výpovědní lhůtu ve vaší bance, popř. poplatky za zrušení konta.
  • Rušíte-li běžný účet, neznamená to, že musíte zrušit např. spoření nebo pojištění. Účty můžete mít v několika bankách. (V jedné třeba korunový, ve druhé dolarový a ve třetí v eurech.)
  • Ze staré banky si vyžádejte poslední výpis (pokud si ho sami netisknete), abyste měli přehled o trvalých příkazech a SIPO. Nezapomeňte na trimestrální a semestrální platby.
  • Přes interbanking zrušte trvalé příkazy a SIPO u staré banky a nastavte je (opět přes interbanking) u nové banky. Ideální je stihnout to před 15. dnem v měsíci. Ale ani později se nic neděje, v nejhorším případě vám přijde složenka a za daný měsíc zaplatíte v hotovosti. Rozhodně nedoufejte, že ČEZ nebo vodárny na vás zapomenou!
  • Oznamte nové číslo účtu zaměstnavateli, popř. dalším institucím, odkud čekáte nějakou tu korunu (akciové fondy, dozorčí rady, představenstva firem - jo, tvrdá a poctivá práce přináší výsledky, třeba naši politici by mohli vyprávět…).
  • Přijdou-li peníze na vaše už zrušené konto, automaticky budou vráceny odesilateli - ex banka se chová jako ex partnerka, nečekejte, že vám vaše peníze sama vrátí.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Nespoutaný Sébastien Chabal
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies