Autobazary – jak koupit auto a neprohloupit?

Autobazary jsou nejčastějším cílem všech, kteří si chtějí pořídit nové vozítko. Na co vše si dát pozor při výběru bazaru i auta? O co říct, co je podezřelé a kdy z bazaru nekompromisně utéct? Vše a ještě více najdete v článku.
Záběr aut na parkovištích autobazarů

Autobazary – jaké jsou možnosti?

Potřebujete koupit auto? Nehledě na to, jestli už nějaké máte či ne, existuje několik možností, kam se vydat. Zmíním se o nich spíše okrajově, protože tento článek je věnován především autobazarům.

Autobazary vs. pořízení nového vozu

Výhody jsou poměrně jasné. Vůz se blýská jako zrcadlo a vy jste jeho první hrdý majitel. Za tuto exkluzivitu sice zaplatíte dost peněz, nicméně máte na vše záruku, autorizovaný servis a můžete si být jist, že vůz bude za běžných podmínek ještě dlouho sloužit. Ale počítejte s tím, že za stávajících cen nových automobilů v roce 2006 budete potřebovat minimálně 200 000 Kč.

Autobazary vs. koupě od soukromého prodejce

Spousta času, kterou strávíte pátráním mezi inzeráty, se vám může vrátit v nižší ceně. I u soukromého prodejce ovšem platí to samé co u autobazarů. Možná je to poctivec a možná se chce zbavit vraku. Pokud například kupujete dvanáct let starého favorita, který je úplně bez rzi, je to přímo mimořádně zvláštní. Každé auto hnije a česká především.

Autobazary – jak vlastně fungují?

Bazary tohoto typu fungují pouze a jenom na základě Občanského zákoníku. Konkrétně si prostudujte paragrafy 588—627 (Nákup a prodej), 737—741 (Smlouva o obstarání prodeje) a také část, které se týká zprostředkovatelské smlouvy.

Autobazary – s čím předem počítat

Zamysleme se nad tím, jaký druh aut nás v bazarech čeká. Sice je krásné dívat se internetové stránky a kochat se těmi na pohled krásnými stroji a přemýšlet o tom, že lepší cenu už určitě nenajdu, ale pozor!

Autobazary – proč je auto v bazaru?

Člověk dá auto do bazaru z několika zásadních příčin. Buď je havarované, poškozené či před velkou opravou. Nebo je prostě zastaralé a majitel si chtěl koupit nové. Toto riziko je velké i u nového auta. V naší republice není zase tolik lidí, kteří by nové auto bez vad po roce či dvou šoupli do bazaru. Auta, která jsou v pořádku, se prodávají téměř okamžitě.

Autobazary – jak poznat auto, se kterým by mohly být problémy?

Za každých okolností se doporučuje vzít s sebou na nákup automechanika. Pokud je to váš známý či kamarád, tím lépe. Ale jsou věci, kterých si všimnete i vy jako laik a máte šanci, že neprohloupíte.

Autobazary – začnětě již u prodejní plochy

Jakým dojmem na vás autobazar působí? Jsou alespoň některé vozy garážované a popisky kompletní?

Autobazary, problémová auta a vzhled

Autobazary, problémová auta a první pohled

Rozhodně nedejte na první dojem ve smyslu, že to auto vypadá dobře. Každé auto bez výjimky dostane v autobazaru nový lak, hromadu leštěnky a nějaké ty povrchové úpravy, aby vypadalo lépe. Vevnitř to může být úplný vrak.

Autobazary, problémová auta a karoserie

Dejte si pozor na různé odstíny laku. Pokud je jedna část trochu tmavší nebo světlejší, může to být znak toho, že část je vyměněná či opravovaná. Auto je s největší pravděpodobností bourané. Pozorujte sváry jednotlivých částí. Je nějaký jiný, nebo dokonce nadbývá?

Autobazary, problémová auta a vnitřek vozidla

Počet najetých kilometrů nemusí souhlasit a tachoměr může být tzv. přetočený. Okem to poznáte tak, že posoudíte stav čalounění a šešlapanost plynového pedálu. Pokud jsou více nebo naopak o hodně méně, než by měly být, buď jsou měněné (což může znamenat i bourané auto) nebo si s tachometrem opravdu někdo pohrál.

Autobazary – služby

Jak se k vám chová obsluha? Nepůsobí na vás dojmem, že něco tají či že se vyhýbá některým tématům? Umožní vám najet na rampu a zkontrolovat si mechanický spodek vozu a porovnání zápisu o technickém stavu přímo s reálným vozem? Snaží se vám prodejce co nejvíce vyjít vstříc nebo spíš popisuje to, co sami vidíte, případně i vám nesrozumitelným slangem? Pokud se vám zdá, že bazar či prodejce něco tají, otočte se na místě a odejděte. Ojetých aut jsou v naší republice spousty. Příště určitě natrefíte na lepší. Samozřejmě, někde jinde.

Autobazary, problémová auta a zkušební jízda

Prodejci vás nikdy nechtějí moc pustit za volant a i potom do vás často budou stále mluvit, takže se nebudete moci plně soustředit na chování vozidla na silnici. Úplně ignorujte jeho samomluvu a platí výše zmíněné. Pokud se vám zdá, že prodejce něco skrývá, jděte o dům dál.

Autobazary, problémová auta a certifikáty

Nenechte se oklamat certifikáty, které nemají žádnou hodnotu. Pamatujte, že certifikát má nějakou hodnotu pouze, pokud jej vydá třetí osoba (např. značka kvality), ne pokud si jej vydává autobazar sám!

Autobazary, problémová auta a dokumentace

Vyžádejte si technický průkaz, servisní knížku (pokud existuje) a zápis o technickém stavu vozidla – vše porovnejte s fyzickým stavem vozidla. Pokud to autobazar neumožňuje, je to přinejmenším podezřelé.

Autobazary, problémová auta a kupní smlouva

  1. pozorně smlouvu pročtěte a především to, co je nejmenším písmem
  2. prostudujte si před cestou občanský zákoník, klidně jej vezměte i sebou
  3. nebojte se o některé podmínky pohádat a věta: „My to takhle neděláme…” vás nesmí odradit
  4. vyjednejte si další dodatky či naopak jejich odstranění
  5. pozor na všeobecné informace, pokud je ve smlouvě uvedená vada na automobilu, musí být do detailu popsána!
  6. ke smlouvám neexistují speciální formuláře, klidně ji přepište na čistý papír
  7. o dům dál můžete jít vždycky a prodejce ví, že nejrychleji vás dostane psychickým nátlakem
  8. častý argument bývá, že na vámi vybrané auto už má jiného kupce a podobné řeči; nenechte se odradit
  9. kdyby bylo tolik seniorů, kteří mají auta pouze v garážích a žen za volantem, tak normální muž žádné auto neřídí!

Autobazary a reklamace

Prodejce ze zákona neručí za závady způsobené bežným provozem vozidla. Pokud však zjistíte závadu, která vám nebyla při prodeji oznámena, máte nárok na náhradu výdajů s ní spojenou. I proto je důležité si pročíst smlouvu, porovnat s reálným vozem a přesně specifikovat formulace v ní uvedené.

Autobazary, reklamace a zprostředkovatelská smlouva

Dávejte si pozor, jestli není auto náhodou v komisním prodeji. V tom případě totiž případné reklamace musíte vyřídit s předešlým majitelem a toho bývá velmi, velmi těžké najít.

Autobazary a pořízení auta se značkou kvality

Jednou z alternativ, které nás mohou zbavit problémů s na jedné straně technicky nekvalitními a na straně druhé předraženými vozy je právě značka kvality, což je prestižní ocenění udělení třetí osobou. Při udělení něčeho takového se kontroluje původ vozidla, jeho technický stav a stanoví se i přiměřená cena. Databáze takto označených aut naleznete na internetu, společnosti bývají zaštítěny některou s velkých automobilek.

Autobazary a tabulky spolehlivosti aut

Každý rok vychází statistika jedné certifikační společnosti, která prochází autobazary a kontroluje, jak si vedou jednotlivé modely. Kontroly jsou opravdu hloubkové a výsledky jsou vyhodnoceny v kategoriích podle stáří vozidla. Určitě není marné vědět, že zrovna toto auto je jedno z nejporuchovějších…

Autobazary ano či ne?

Není řečeno, že každé auto v bazaru je vrak a není řečeno, že každý prodejce je vás bude snažit podvést a oškubat. Ale zamyslete se nad tím, že mezi jogurty a chleby si pozorně vybíráte ten nejlepší a u auta, které stojí mnohonásobně více, se necháte zlákat vzhledem a chválou prodejce. I auto je třeba „pomačkat”, jestli není tvrdé a nepoužitelné, stejně jako rohlík…

Další zajímavé články

Autoškola - jak řídit auto defenzívně?

Bodový systém a pokuty

Grand prix Brno - Masarykův okruh se chystá na špičkové závody

Tuning - tuningové závody a srazy 2006

Trabant - věčné auto!

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

5 největších krváků uplynulého roku
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies