Atlantida – největší záhada světa

Bájný svět Atlantidy je již po staletí velkým mýtem. Ve všech dobách lidé diskutovali o jeho existenci. Kde se Atlantida skutečně nacházela? Otázek se naskýtá opravdu mnoho. Pojďte se s námi podívat, jak to s Atlantidou skutečně bylo.
Fotografie mapy na globusu

Odkud svět o Atlantidě ví?

Jediným zdrojem informací jsou Platónovy spisy Timaios a Kritias, v nichž popisuje atlantskou kulturu, státní zřízení a polohu. Napsal je v roce 360 př. Kr. podle vyprávění řeckého státníka Solóna. Ten se měl o bájné Atlantidě dozvědět při své cestě do Egypta.

Zajímavosti- Atlantida byla na svou dobu velmi vyspělá

Atlantida je legendární kontinent, na kterém měla sídlit na svou dobu vysoce vyvinutá civilizace. Udává se, že ji zničila mohutná přírodní katastrofa přibližně v roce 9600 př. Kr.

 

Přestože existence tohoto mýtického kontinentu dodnes nebyla nikdy přesvědčivě potvrzena, vedou se i v současnosti vášnivé debaty o její existenci a možné poloze.

 

Na konci poslední doby ledové stoupla hladina moří o 100 až 120 metrů. Další možností je, že Atlantida existovala na těchto zaplavených území.

Kde se má Atlantida nacházet?

Atlantida se podle Platónových spisů měla nacházet ve vnějším oceánu kolem dnešního Gibraltarského průlivu. Staří Řekové atlantský oceán považovali za světový oceán obepínající tři kontinenty - Evropu, Afriku a Asii.

 

Podle této informace by ovšem Atlantida mohla ležet kdekoliv mimo Středozemní moře, od Švédska až po Indii. Naskýtá se tedy nekonečné množství možností, kde zmizelou Atlantidu hledat.

Vytvořil moudrý muž Platón fikci?

Většina odborníků na historii nazývá Platónovu Atlantidu fikcí. Podle historiků je naprosto vyloučena skutečnost, že by v době okolo 10 000 let př. Kr. mohla existovat tak vyspělá civilizace, jak byla Platónem popsána. Pochybnosti potvrzuje i fakt, že žádný jiný řecký autor té doby se o Atlantidě nezmiňuje.

Svět muže - další zajímavé články pro muže i ženy

Obydlení Marsu - fakt nebo fikce?

Televizní reklamy a jejich vliv na člověka

Ideální hospoda pro správné chlapy

Rybaření - rybolov z břehu i bez navijáku

Nejbrutálnější zločiny historie

Je normální být nevěrný?

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Adele – královna hitparád i prodeje
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies