Archeoskanzeny a archeoparky – tipy na zajímavý výlet

Zajímáte se o historii? Chcete vědět, jak žili naši předkové? K jejich každodennímu životu se můžete přiblížit prostřednictvím některých z našich archeoskanzenů nebo archeoparků.
archeologický skanzen, Modrá

ARCHEOSKANZENY V ČR

Archeoskanzen Modrá - jediný u nás

Archeoskanzen Modrá najdete asi 7 km od Uherského Hradiště. Archeologický skanzen přesně znázorňuje podobu slovanského sídliště z doby Velké Moravy a byl vybudován na základě místních i okolních archeologických nálezů. Prohlídkou archeoskanzenu získáte přehled o tehdejším způsobu života.

 

Skanzen je tvořen čtyřmi areály – areálem obranným, hospodářsko-sídlištním, mocenským a církevním. Archeoskanzen má ve svém programu spoustu naučných představení, ukázky řemesel i různé historicko-zábavné akce.

Archeoskanzen Modrá - otevírací doba

Květen - říjen

9:00 – 17:00

Listopad - duben

dle zájmu veřejnosti, na objednávku (777 807 368)

Okolí archeoskanzenu Modrá

Pokud skutečně zavítáte do archeoskanzenu, nenechte si ujít překrásné okolí malebné vinařské obce Modrá. O naučné stezky, zajímavé folklórní a společenské akce zde rozhodně není nouze. Archeoskanzen Modrá zároveň sousedí s významným poutním místem Velehradem – za prohlídku stojí jak bazilika Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje, tak i přiléhající klášter a lapidárium. 

ARCHEOPARKY V ČR

 Archeopark Prášily

Zajímá vás, jak se žilo v Česku před dvěma tisíci lety? Ukázku keltského sídliště najdete v Šumavské obci Prášily. Také tato keltská vesnička vychází z archeologických nálezů v ČR. Prohlédnete si např. roubený srub, keramickou dílnu, pohanskou svatyni nebo dílnu na výrobu látek. Budete-li mít chuť, můžete se zúčastnit i výukového programu „Jak žili Keltové“ a vyzkoušet si keltská řemesla na vlastní kůži. Ve své otevírací době nabízí archeopark Prášily bohatý doprovodný program – ukázky řemesel, hudby, bojového umění a mnohé další.

Archeopark Prášily - otevírací doba

Květen – říjen

9:00 – 18:00

Okolí archeoparku

V okolí archeoparku můžete navštívit Prášilské jezero, jezero Laka a vrchol s rozhlednou Poledník. V archeoparku lze dokonce domluvit projížďku na koních a se psím spřežením.

Archeopark Chotěbuz – Podobora

Archeopark v Chotěbuzi – Podoboře patří k nejvýznamnějším archeologickým lokalitám České republiky. Jedná se o ranně středověkou památku Těšínského Slezska, postavenou na místě původního hradiska z doby ještě před příchodem Slovanů. Kromě ukázky každodenního života našich předků můžete shlédnout i jedinečné archeologické nálezy jako např. minci uherského krále Štěpána, korálky ze skelné pasty, různou výbavu bojovníků nebo starou pec na vypalování keramiky. Unikátní je také železné pouto používané při obchodu s otroky. Hradby, obytné stavby a dílny archeoparku Chotěbuz se neustále rozrůstají. Ukončení celkové rekonstrukce se datuje na rok 2010. Archeopark Chotěbuz najdete nedaleko Českého Těšína.

Archeopark Chotěbuz - otevírací doba

Květen, červen, září, říjen

Út - Pá

pouze na objednávku

So - Ne

9:00 - 17:00

Červenec, srpen

Út - Ne

9:00 - 17:00

Keltský archeopark – Nasavrky

Tento archeopark není vytvořen formou open-air muzea, je umístěn pod střechou nasavrckého zámku. Expozice vás seznámí s keltskou kulturou, tradicemi i řemesly, které si můžete sami vyzkoušet. Poblíž archeoparku se nachází Keltská naučná stezka, jejíž součástí je také keltské oppidum (opevněné sídliště). Nasavrky najdete v okrese Chrudim.

Archeopark Nasavrky - otevírací doba expozice

Říjen – květen

Po – Pá: 8:30 – 16:00

Červen – září

Po – So: 8:30 – 16:00

Červenec – srpen

Po – Ne: 9:00 – 16:30

Archeopark Praha - Liboc

Tento malý archeologický park v Praze – Liboci vychází z nálezů dokumentujících podobu středověkých obytných a hospodářských staveb u nás. Obytný dům spolu s roubenou stavbou, studna, chlebová pec a přístřešek sloužící k uskladnění sena, to jsou hlavní prvky archeoparku. Ukázky řemesel zde můžete shlédnout jak v keramické nebo chlebové peci, tak i ve tkalcovské dílně nebo soustruhu na dřevo. Archeopark pořádá zejména vzdělávací programy pro školáky, včetně archeologických prázdninových kurzů.

Další zajímavé články z rubriky Kultura

Ženy, víno, zpěv – tipy na podzimní vinobraní

Horory – bojíte se rádi?

<!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} a:link, span.MsoHyperlink {color:blue; text-decoration:underline; text-underline:single;} a:visited, span.MsoHyperlinkFollowed {color:purple; text-decoration:underline; text-underline:single;} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->

Fenomén zvaný hooligans

X Factor hýbe světem

Evanescence – temná rocková esence

Prázdniny pana Beana

Dr. House – monstrum bez citů a zásad

Sensation white – největší taneční show světa 


Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Nejmodernější vychytávky na vaše kolo
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies