Antiradary – co není zakázáno, je povoleno

Popularita antiradarů od vydání nového silničního zákona ještě více vzrostla. Slovo antiradar je ovšem trochu zavádějící, lepším označení by byl radarový detektor. Jak fungují, kolik stojí a jsou legální? To vše se dozvíte v článku…

Policista měřící rychlostní přestupky automobilů

Antiradary – k čemu je u auta využít?

Jde o speciální zařízení, které vám umožní zjistit polohu policejního radaru či rušit jeho přenos, a tak sníží riziko, že byste byli pokutováni za rychlou jízdu. Předem upozorňuji, že přestože píši článek o antiradarech, jsem jednoznačně pro bezpečnou jízdu v mezích zákona.

Antiradary a zjišťování rychlosti vozidla a Doppler

Termín antiradar vychází z principu, že se motoristé snaží chránit proti radarovému měření rychlosti. To provádí příslušné státní orgány za pomocí speciálních radarů, pričemž využívají Dopplerova efektu.

Antiradary a Dopplerův efekt

Dopplerův efekt, pojmenovaný po Christianu Andreasi Dopplerovi, je označení pro viditelnou změnu ve frekvenci a delce vlnových délek podle toho, jak se zkoumaný objekt přibližuje a oddaluje.

 

Popis Dopplerova efektu

Stačí si představit dvě osoby, z nichž jedna háže směrem k druhé každou sekundu jeden míček. Za předpokladu, že míčky poletí stejnou rychlostí a ani jedna z osob se nepohybuje, příjemce obdrží míček každou sekundu. Pokud se ovšem příjemce či vrhač budou přibližovat k sobě, příjemce obdrží každý míček v rychlejší frekvenci, protože intervaly mezi nimi se snižují.

 

 

Antiradary a varianty zjišťování a rozdíl mezi nimi

 

Antiradary vs. policejní radar a rádiové vlny

Radary používají Dopplerův efekt, čímž přímo měří rychlost auta.

Antiradary vs. LIDAR

Jde o technologii, která umožňuje změřit vzdálenost objektu či povrchu pomocí laserových pulzů. Narozdíl od radarů je rychlost vypočítána. Narozdíl od měření prováděného pomocí radarů se tato dá využít i v hustějším provozu, kde by za standardních okolností byl problém se změřením konkrétního vozidla.

 

Antiradary a využití jednotlivých systému vyhledávání

Přestože je systém LIDAR novější a účinnější, radar přesto zůstává hlavním měřičem rychlosti. Je to hlavně kvůli nižším nákladům a dlouhé historii užívání. Popularita laserového systému sice stoupá, ale bude trvat ještě nějakou dobu, než se rozšíří více. Kupříkladu Policie ČR používá pouze radarové vyhledávače. I když… Stránky o novém silničním zákoně informují o tom, že by se mělo zakoupit i několik desítek laserových měřičů, takže co není, může být.

 

 

Antiradary a jejich konkrétní druhy

 

Policejní radar vs. pasivní antiradary

Pasivní radar vám pouze oznámí, v jaké přibližné vzdálenosti se nachází policejní radar, přičemž ho nijak neruší. Může jít o napevno zabudovanou soupravu, či přenosné zařízení.

 

Policejní radar vs. aktivní antiradary

Aktivní antiradary jsou výkonnými rušičkami, takže neumožňují signálu změřit rychlost vůbec.

 

 

Veil vs. LIDAR

Speciální doplňky systému Veil vám zaručí, že vás s velkou pravděpodobností nezachytí ani laserový paprsek.

 

 

Antiradary – jsou legální?

Častá otázka, propíraná od nejvyšší politiky po hospodské prostředí. I přes nový silniční zákon platný od července 2006 a časté výhružky některých veřejných osobností nedošlo k zákazu zařízení, která zjišťují přítomnosti radarů. Konkrétní citace zákona zní:
Paragraf 3, odst. 4 Nikdo nesmí používat technické prostředky a zařízení, která znemožňují nebo ovlivňují funkci technických prostředků používaných policií nebo vojenskou policií při dohledu na bezpečnost provozu na pozemních komunikacích (dále jen antiradar).
Vzhledem k tomu, že pasivní radary, ať už napevno zabudované, či přenosné, neovlivňují policejní zařízení, ale pouze oznamují jeho přítomnost, je jejich použití naprosto legální.

 

 

Antiradary – značky

Nejpopulárnější značky antiradarů jsou: Beltronics, Cobra, Escort, K40, Valentine One a Whistler.

 

 

Antiradary – Koupě a cena

Cena pasivního antiradaru se pohybuje kolem patnácti tisíc korun, aktivního potom kolem dvaceti až dvaceti pěti tisíc.

 

 

Nejcitlivější detektor, jaký byl kdy vyroben - Antiradar Valentine One - Radarový a Laserový detektor

Tento antiradar nabízí absolutně nejcitlivější detekci ve všech pásmech používaných radary a informuje Vás o radaru až o 50% dříve, než jakýkoliv jiný detektor od ostatních firem, nevyjímaje detektorů od firmy Beltronics. Při použití v USA, kde mají radary podstatně vyšší vysílací výkon, byla zaznamenána rekordní detekce radaru až na 10 mil (16 km). V ČR pak dosahuje výsledků, kdy detekuje radar na vzdálenost až 1 kilometr! Vysoká citlivost se hodí zejména při jízdě na dálnici v místech, kde nelze odchytit odrazy radarového paprsku. V těchto případech ostatní radarové detektory selhávají a informují řidiče až na poslední chvíli, například při měření na volném prostranství, kde není možno přijímat odrazy radarového paprsku. Navíc jako jediný obsahuje 2 radarová čidla (vpředu i vzadu) a to mu umožňuje velice přesně lokalizovat místo měření. Například dojíždí-li Vás policejní auto s radarem. Valentine One navíc jako jediný dokáže 100% odhalit lasery používané městskou policií a to s detekcí opožděnou pouze o cca 0,006 sekund!

 

 

Prověřený prodejce Antiradary.net

Důrazně varujeme před nákupem detektorů od neprověřených prodejců nebo "překupníků". Tyto detektory mohou být levnější, ale často nejsou speciálně upraveny pro použití v ČR! Jako prověřeného prodejce Vám doporučujeme www.antiradary.net - výhradního prodejce společnosti Beltronics, AntiLaser a prodejce Valentine One.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 2 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Gadgety do třetice všeho originálního
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies