Antikoncepce pro chlapy – nejen kondom

Ženské mají svoje dny, pilule, podkožní implantáty a chlapi? Kus latexu, který je asi tak příjemný jako kočičí chlup v teplém pivu. Ale snad už se blýská na lepší časy a rovnoprávnost dorazí i do téhle oblasti. Vědci už nějaký ten pátek slibují, že chlapům dodají novou, fajnovou antikoncepci. Co se teda rýsuje?

Fotografie muže, který drží v ruce malý předmět

Léta běží...

spermie

Napřed musíme vaše nadšení trochu zchladit. Jo, na chlapské antikoncepci se maká už několik desítek let. Ale pořádný výsledek nikde. Problém je hlavně v tom, že po vysazení takové antikoncepce by se měl počet spermií vrátit k normálu bez poškození plodnosti. Což se lehce řekne, ale hůř udělá. Další stranou mince jsou finance, výzkum je drahý a farmaceutické firmy nemají tak úplně jistotu, že se z chlapských pilulek stane kasovní trhák. Protože jak známo, chlapi nemůžou otěhotnět. Takže je problém antikoncepce logicky pálí míň než ženské.

 

 

Sázka na hormony

obal mužské hormonální antikoncepce

Vědátoři vyzkoušeli ty ženské (estrogeny) a nic. Zkusili testosteron v kombinaci s progestinem. A zadařilo se. Výsledky jsou slibné a klinické studie ještě slibnější. S touto metodou jsou zatím nejdál soudruzi z Číny a ve vlastním zájmu by ji měli dotáhnout do konce. Jenže se pořád zkoumají vedlejší účinky, takže výzkumy se ještě na pár let protáhnou.

Polymery v penisu

Druhá nejlidnatější země světa, Indie, také nic nenechává náhodě. Vyvinuli zde metodu, kdy přímo do chámovodu vstřikují tenkou jehlou speciální polymer. Látky v něm obsažené znemožňují pohyb spermií. Ty sice projdou chámovodem, ale pro vajíčko už nepředstavují žádnou hrozbu. Takže stačí jedna pichule a jste na deset let neplodný. Průšvih nastane v okamžiku, když se během té doby rozmyslíte a budete chtít plodnost vrátit. Což o to, možné to je. Příjemné už méně. Chámovod by se totiž musel propláchnout.

Otestované opice

muž s pilulkou na jazyku

Vědci mají i další želízko v ohni. Látka CBD 4022 už po 17 dnech výrazně sníží počet spermií až na dobu šesti týdnů. Skvělé, až na jeden drobný detail – výzkumy probíhaly zatím jen na opicích a ani po čtyřech letech testování neexistuje jediný přípravek na bázi této úžasné látky, který by se dal otestovat na lidských spermiích.

Ultrazvuk jako antikoncepce

Ne, nemyslíme to tak, že vám vaše drahá polovička po návštěvě gyndy ukáže obrázek několikatýdenního embrya. To jenom v Severní Karolíně přišli na to, že ultrazvuk zacílený na varlata je vyřadí z provozu až na půl roku. Prostě zastaví produkci spermií. Jenže co se spermiemi, které už si ve varlatech vesele hověly před ultrazvukem Ty se musejí napřed spotřebovat, aby tato antikoncepce vůbec fungovala. Takže napřed musíte absolvovat několik spermiogramů, aby se ukázalo, že vaše spermie už jsou bezpečné a vy je můžete začít rozsévat bez rizika oplodnění.

Naše jistoty

kondomy na šňůře

Starý dobrý kondom. Ten latexový tu byl už roku 1880 a vidíte, jak se pořád hodí. Pakže věda jde mílovými kroky kupředu…

Drastičtější metodou je vazektomie (chirurgické přerušení chámovodu). Po ní ale v chámovodu zůstávají mraky nabuzených spermií, které napřed musejí ven. Takže zase šupky hupky na spermiogram, aby bylo jasné, kdy se dá z hlediska rozmnožování mluvit o bezpečném sexu.

A do třetice je tu IVD (Intra Vas Device), což je metoda, která zamezí průniku spermií do močové trubice. Na rozdíl od vazektomie se tu chámovod nepřeruší, ale ucpe.

Přerušovanou soulož snad ani nemá cenu zmiňovat. Bezpečná moc není a navíc vyžaduje pekelnou sebekontrolu a koncentraci zrovna v těch nejvypjatějších okamžicích.

Chce to tedy znovu apelovat na vědce, aby se nefkákali a konečně přišli s něčím, co bude fungovat bez vedlejších účinků (ale injekce ne, ty bolí).

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Driftováni aneb k cíli zásadně šejdrem
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies