Samuraj.cz

Alkohol mění osobnost člověka

Ivana Dachary

Alkohol je příčinou nejen zdravotních potíží, může také za mnohé problémy v soukromém a pracovním životě. Stojí za tragédiemi na silnicích a bývá častou příčinou kriminálních činů. I přes tento negativní výčet spousta lidí jeho účinky bagatelizuje.

Alkohol - legální droga

Je to opravdu jen neškodný životabudič nebo zákeřná droga? Zatímco vůči drogám včetně marihuany se vedou boje a patří k zakázaným látkám, alkohol je zákonem a společností tolerován. Přitom jeho důsledky na lidské zdraví a bývají mnohdy daleko dramatičtější a tragičtější.

Zdravotní důsledky alkoholismu

Nadměrné pití poškozuje téměř všechny tělesné orgány: ledviny, játra, mozek, srdce, trávicí ústrojí. Zvyšuje rovněž riziko vzniku různých druhů rakovin. Pití alkoholu v těhotenství může způsobit vážné poškození plodu.

Nadměrné požívání alkoholu vs. alkoholismus

Tento rozdíl je obtížně rozeznatelný a mnohý alkoholik bude tvrdit, že on má pití pod kontrolou. Alkoholismus je fyzická závislost na alkoholu, vyznačující se ztrátou kontroly, alkoholik pije, přestože ho pití poškozuje fyzicky, psychicky i společensky. Většina odborníků definuje alkoholismus jako chronickou progresivní chorobu.

Příznaky alkoholismu: pravidelná touha po alkoholu neschopnost odepřít si pití v situacích, kdy je to nevhodné stupňující se dávky alkoholu samotářské (hlavně u žen) pití alkoholu výpadky nebo ztráta paměti změna osobnosti, deprese, špatná nálada, podrážděnost, agrese abstinenční příznaky při přerušení pití alkoholu - bolest hlavy, úzkost, nespavost, pocení, třes, touha po dalším napití Účinky alkoholu na psychiku Alkohol je droga. Podle situace a v závislosti na jedinci může působit podobně jako amfetamin, tj. povzbudivě, ale zároveň zklidňuje a otupuje úzkost (podobně jako např. benzodiazepiny). Má i lehce anestetický účinek. Po požití tedy dojde k pocitům uvolnění a klidu. Ovlivňuje tělesnou teplotu a působí též na motoriku. Byla prokázána spojitost mezi požíváním alkoholu a epilepsií. Typickými psychickými nemocemi vyvolanými nadměrným pitím je delirium tremens, alkoholická halucinóza, alkoholická demence a alkoholická paranoidní psychóza. Dochází k rozvratu osobnosti alkoholika. Otupuje se smysl pro povinnost, narůstá žárlivost a podezíravost, alkoholik přichází s alibistickými historkami, které mají ospravedlnit jeho pití. Postupně začíná zanedbávat svůj zevnějšek a svůj byt. Rezignuje na rodičovské povinnosti, nezřídka se stává, že alkoholik řeší partnerské problémy s manželkou zneužíváním dcery. Zhoršuje se úsudek, paměť a schopnost učit se novým věcem.

Hodnocení: 3.3

Počet: 7

Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.