Aljaška - drsná země pro drsné muže

Aljaška je krajem lovců kožešin, Indiánů a Eskymáků. Aljaška je také kraj, v němž je silniční síť tak řídká a příroda tak drsná, že je běžné dopravovat se zde psím spřežením, lodí nebo malým soukromým letadlem.

Fotografie zachycující Aljašku

Cesta kolem světa – Aljaška

Aljaška, která zaujímá rozlohů téměř 53.000 kilometrů členitého pobřeží a rozlohou rovnou dvojnásobku státu Texas, nabízí svému odvážnému návštěvníkovi na jednom místě vše, co by jinak musel hledat po celém světě. Tundry, ledovce, několik tisíc metrů vysoké hory, nespoutaná divočina, v níž se toulají vlci, lišky, losi, orli, potulující se medvědi grizzly či baribalové. Aljaška však nabízí mnohem víc...

Aljaška - historie nespoutané země

Název Aljaška byl převzat z Aleutského slova „Alyeska” což znamená „Velká země”.První obyvatelé Aljašky pocházeli zřejmě z doby ledové. Stěhovali se stále na východ a na Aljašku vstoupili přes pevninský most, který v předhistorických dobách spojoval Asii a Severní Ameriku.Tento most byl zalit mořem a oba kontinenty byly odděleny dnešním Berlingovým průlivem.

Nejvyšší hora Ameriky Mount McKinley je na Aljašce

Na Aljašce se nachází nejvyšší hora Ameriky Mount McKinley (6194 m). Polární záře, půlnoční slunce a absolutní přesila přírody. Místní domorodci tuto nejvyšší a jednu z nejchladnějších hor Ameriky nazývají Denali. Výstup na vrchol je opravdovým dobrodružstvím. Přesto se zde o výstup každoročně pokouší řada horolezců z celého světa. Nádherný výhled z nejvyššího vrcholu Aljašských hor je však odměnou jen pro ty nejvytrvalejší, nejodvážnější a nejsilnější.

Juneau - hlavní město Aljašky

Hlavní město státu Aljaška leží při pobřeží na jihovýchodě státu, na úpatí hor Mt. Roberts a Mt. Juneau. Do hlavního města je soustředěna státní administrativa, rybářství a ryby zpracující průmysl, dřevařský a těžební průmysl a služby spojené s turismem. Doprava do tohoto města je pouze lodí či letadlem. Juneau se stalo hlavním městem Aljašského teritoria oficiálně až v roce 1900. Původně byla Juneau osada Indiánů kmene Tlingit, v roce 1880 bylo v této oblasti objeveno zlato.

Přírodní krása Aljašky

Na Aljašce je více než 3000 řek, které tečou do tří světových stran a ústí do dvou oceánů. Největší řeka Aljašky je Yukon, největší jezero Aljašky je Illiama Lake. Přibližně 35 % území tvoří lesy, jedná se ale spíše o řídké porosty a křoviny podél pobřeží. Téměř 5% povrchu Aljašky je pokryto ledovci. Na Aljašce se nachází 9 národních parků, 2 národní památky, 2 národní lesy a 10 chráněných oblastí. Celkem je chráněno 13 % území státu.

Aljaška a její nezamrzající moře

Moře na Aljašse nezamrzá. Průměrná roční teplota je - 2 až - 3°C. Zimy jsou zde poměrně mírné, ale léta naopak chladnější než ve vnitrozemí. Střední teploty nejchladnějších měsíců v roce dosahují pouhých -10°C, v některých nejjižnějších místech Aljašky teploty neklesnou pod 0°C.

Aljašská ropa nad zlato

I dnes se na Aljašce nachází zlato, avšak o mnohem víc je pro obyvatelé Aljašky cenná ropa. Roční těžba zlata nevynáší víc než ropa vytěžená za jediný den. Aljaška má velká naleziště „černého zlata”, které tvoří hlavní část aljašského bohatství.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Není fotbal jako fotbal
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies