A je tu nový rok – co nás čeká a nemine?

Nový rok s sebou přináší spoustu změn. Nově je zavedená tzv. ekologická daň, zpřísnil se zákon o nezaměstnanosti a zcela nový je systém vyplácení nemocenských dávek. Přinášíme základní informace o nejdůležitějších změnách v roce 2009.

vinaři, víno, alkohol, lidé

Ekologická daň

Změnou, kterou zaregistrovali všichni majitelé starších vozidel, je tzv. ekologická daň. Platí pro osobní a lehká užitková vozidla do 3,5 t vyrobená roku 1998 a starší. Pokud však vůz splňuje normu EURO 3, poplatky se ho nedotknou vůbec. Pro úroveň EURO 2 činí poplatek 3 000 Kč, pro EURO 1 5 000 Kč a pokud nesplňuje žádnou EURO normu, vztahuje se na vozidlo poplatek 10 000 Kč. Mezi tato vozidla patří např. Trabant, Škoda 100, 105, 120, 130; Lada 1200, 1500; nebo některá provedení vozidla Škoda Favorit. EURO norma stanoví, kolik emisí mohou vypouštět vozidla dané kategorie. K jakému emisnímu standartu auto patří, se zkoumá podle velkého technického průkazu vozidla.

Propouštění zaměstanců

Celosvětová finanční krize zasáhla i Českou republiku. Firmy mají málo zakázek a jsou pro přežití nuceny hromadně propouštět své zaměstnance. Řada firem dokonce přerušuje výrobu. Začátkem roku se očekává další zpomalení ekonomiky a tím také propouštění až desítky tisíc pracovníků. Zaměstnavatelé se chtějí zaměřit především na zaměstnance s nižším výkonem a nedostatečnou kvalifikací. Propouštění se nejvíce dotkne lidí z dělnických profesí. Například Škoda Auto hodlá propustit až 4 000 pracovníků. Šťastní nebudou ani oceláři v Arcelor Mittalu – na úřad práce jich poputuje celých 1 200.

Přísnější zákon o zaměstnanosti

Nový rok s sebou přináší také nové podmínky pro vyplácení dávek. Nárok na podporu v nezaměstnanosti vznikne uchazeči tehdy, pokud za poslední tři roky pracoval alespoň 12 měsíců. Započítává se ale také soukromé podnikání a nově též osobní péče o osobu mladší 10 let. Naopak se již nebude počítat doba přípravy na budoucí povolání – tedy doba studia. Novinkou je také ztráta nároku na podporu v nezaměstnanosti, pokud v posledním půlroce před evidencí uchazeče o zaměstnání dotyčný bez vážného důvodu opakovaně (tj. nejméně dvakrát) opustil práci nebo pokud byl sám propuštěn pro zvlášť hrubé porušení pracovní kázně.

Podpora v nezaměstnanosti od 1. 1. 2009

Doba, po kterou lze pobírat podporu v nezaměstnanosti, se zkracuje o jeden měsíc – činí tedy již ne šest, ale pět měsíců. U osob nad 50 let věku činí tato doba 8 měsíců, u osob nad 55 let věku 11 měsíců. Zvyšuje se však výše vyplácených dávek v prvních dvou měsících – nově je to 65% průměrného měsíčního čistého výdělku z posledního zaměstnání. Další dva měsíce činí výše podpory 50%. U lidí starších 50 let se vyplácí dávky po zbytek podpůrčí doby ve výši 45%.

Nemocenské dávky v roce 2009

Od ledna roku 2009 platí zcela nový systém pro vyplácení nemocenských dávek. První tři dny pracovní neschopnosti máte nárok pouze na neplacené volno. Od 4. do 14. dne vám zaměstnavatel musí vyplácet náhradu mzdy. Teprve od 15. dne pracovní neschopnosti vzniká nárok na nemocenské dávky! Pracovní neschopenku jste povinni předložit svému zaměstnavateli. Novinkou je také to, že přivodíte-li si pracovní neschopnost pod vlivem alkoholu nebo drog, dostanete jen polovinu dávky!

Přísnější budou i kontroly – kontrolor k vám může přijít i o víkendu, a to nejen z vlastní iniciativy, ale i na popud vašeho lékaře či zaměstnavatele. Pokud v době kontroly nebudete doma nebo se prokáže, že se řádně neléčíte, mohou vám být nemocenské dávky zcela odebrány a doba pracovní neschopnosti snížena. Při zvlášť závažném zneužívání nemocenských dávek můžete dostat až dvacetitisícovou pokutu! Lékař, který přimhouří oko a neoprávněně vám vypíše neschopenku, může být potrestán také – až dvouletým zákazem činnosti.

Modernější služby České pošty

Na závěr něco pozitivnějšího – pokud vás poštovní doručovatel při doručení balíku či zásilky nezastihl doma a vy najdete ve schránce oznámení o uložení zásilky na poště, od nového roku můžete elektronickou poštou zažádat o opakované doručení zásilky. Touto cestou si můžete také prodloužit lhůtu, po které je zásilka (případně všechny vaše zásilky) připravena k vyzvednutí na poště, můžete si změnit poštu, kam jsou automaticky zásilky ukládány a mnoho dalšího.

Tarify pro listovní zásilky zůstávají stejné, tarify pro balíky se v roce 2009 mírně zvyšují. Zvýšená je také hranice pro maximální hmotnosti obyčejného balíku, cenného balíku a zásilky EMS – z dosavadních 15 na 20 kg.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

SOUTĚŽ o parfém Calvin Klein ENCOUNTER
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies