2012 – blížící se konec světa?

Příběhů, kdy lidstvo čelí katastrofě apokalyptických rozměrů, již bylo natočeno bezpočet. Film 2012 ale tentokrát vychází z existujícího Mayského kalendáře, jenž obsahuje neuvěřitelně přesné propočty.

Propagační materiál k filmu 2012

O čem je film 2012: Soudný den

Film 2012: Doomsday, jak zní originální anglický název, pojednává o blížící se katastrofě, jenž má zahubit miliardy lidí. Vládu varují přední vědci, prezident se ale rozhodne informaci držet v utajení a zachránit jen několik vyvolených. Postupně dochází k posouvání tektonických desek, k mohutným zemětřesením a povodním nepředstavitelných rozměrů – voda smaže z mapy dokonce i samotné Himaláje. Přežívají jen ti nejšťastnější – mezi nimi je i hlavní hrdina, spisovatel Curtis Jackson, který se snaží zachránit svou rodinu.

Film 2012 a Mayský kalendář

Film je inspirován kalendářem starověkého kmene Mayů. Kalendář, který velmi přesně stanovil mnohé astronomické jevy, končí dnem 21. 12. 2012, z čehož mnozí badatelé usoudili, že je pro lidstvo dnem posledním. 

Obsazení

125 minut napětí má na svědomí režisér Roland Emmerich, jenž natočil také filmy jako je Den nezávislosti nebo Den poté. Role muže, jenž se snaží zachránit svou rodinu, se ujal přesvědčivý John Cusack. Dále si zahráli Woody Harrelson, Amanda Pet, Oliver Platt, Danny Glover a další.

Efekty, které vás přikovají k židli

Režisér Roland Emmerich si s efekty tentokrát opravdu pohrál. Ve filmu nechá zničit celé Los Angeles, budovy padají jako domečky z karet, země se propadá a voda se přelévá přes nejvyšší hory světa. Ve snaze o autentičnost se ale mnohé jevy odehrávaly skutečně – herci si například mohli díky stroji na výrobu zemětřesení chvějící se zemi zakusit na vlastní kůži. Propočítat každý detail tak, aby počítačově vytvořená města působila jako skutečná, dalo tvůrcům filmů opravdu zabrat. Z výsledku ale nepoznáte rozdíl.

Konec světa v roce 2012 – co říká Mayský kalendář?

Co říkají o předpovědi konce světa skutečná fakta? V roce 2012 kalendář starých Mayů skutečně končí. Slunce doběhne po 5 126 letech, po tzv. velkém koloběhu, na konec své cesty a začne šestý věk, vyznačující se odklonem od materiálních hodnot k duchovním. O žádném konci světa ve skutečnosti není řeč.

Další fakta z Mayského kalendáře

Pozoruhodná je na Mayském kalendáři jeho přesnost. Kalendář přesně předpovídá zatmění Slunce tisíce let do budoucnosti a výpočet měsíčních cyklů se od dnešních propočtů liší o pouhých 33 sekund.

Během velkého cyklu se údajně vytvořilo pět typů civilizace, kdy měla každá z nich určitý čas na svůj vznik, vývoj, slávu i zánik. Právě v roce 2012 má zaniknout současná civilizace – ne však ve smyslu fyzickém, ale duševním. Vznik nového myšlení podnítí mnoho změn.

Katastrofické teorie o 21. 12. 2012

Existují ale i jiné teorie, které říkají, že v den zimního slunovratu se slunce dostane do linie se středem mléčné dráhy. Mnozí astrologové se domnívají, že právě ve středu Mléčné dráhy se nachází černá díra. Pokud je to tak, mohl by na nás mít takový střet neblahé následky. Jaké přesně, se mohou vědci zatím jen dohadovat. Jednou z teorií je, že dojde k obrácení působení magnetického pole. Veškerá současná technika zkolabuje.

Geofyzici jdou ještě dál – celý plášť planety by se mohl přetočit za velmi krátkou dobu a změnit pozice severního a jižního pólu, což by způsobilo celosvětové zemětřesení, tsunami apod. Pokud by však k přetočení došlo pomalu, znamenalo by to „pouze“ výraznou změnu klimatu. Vědci potvrdili, že k přesunu pólů už v minulosti došlo a přepólování země prorokoval i samotný Einstein.

Faktem zůstává, že se v roce 2012 se země dostane do přesné linie se sluncem a středem Mléčné dráhy, což se děje jednou za 25 800 let – dobu, po kterou existuje Mayský kalendář.

V českých kinech bude film poprvé uveden 12. 11. 2012.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Není fotbal jako fotbal
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies