Skateboarding – vznik a historie

Skateboarding se nám vyvinul ze serfingu. Mořské vlny na silnicích nejsou, takže nová éra a nová zábava na sebe nedala dlouho čekat. A dnes je skateboarding nejpopulárnější extrémní sport na světě! Dnes si přiblížíme jeho historii a vývoj…
Fotografie detailu zadních koleček u skateboardu

Skateboarding – co to přesně znamená?

  • doslova jde o činnost, jakkoliv spojenou se skateboardovým prknem
  • často se řadí do rodiny extrémních sportů, ale také jako umělecký styl

Skateboarding – kdo se mu věnuje?

  • člověk, který se této činnosti věnuje je nazýván skater (čti skejtr), nebo taky skejťák
  • může jít o koníček, sport nebo i klasický druh transportu
  • podle jednoho výzkumu je na světě kolem 13 milionů skateboardistů 80 % z nich začalo jezdit dříve, než jim bylo osmnáct let a podle pohlaví převládájí ze 70 % tvoří muži

Skateboarding – historie

První generace a vznik skateboardingu

Skateboarding jako pokračování serfaření

První skateboard vzniká někdy v roce 1950 a je spojován s rozvojem surfingu v Kalifornii. Byly domácí výroby a tvořila je dřevěná deska na kolečkách a ložiskách z kolečkových bruslí. Původně se této činnosti říkalo „sidewalk surfing”, tedy něco jako serfování po chodníku.

Skateboarding a Návrat do budoucnosti

Jeden druh tehdejších skateboardů měl vpředu připevněnu část dřevěné bedny, která se používala jako improvizována řídítka. Pokud byste to chtěli vidět, stačí si pustit film Zpátky do budoucnosti 2, kde hlavní postava Marty McFly přesně takový půjčuje od náhodně projíždějícího dítěte.

Skateboarding a Tony Hawk

Jak se skateboarding vyvíjel, nakonec si vyvinul vlastní styl a dokonce ovlivnil i svého předchůdce - surfing. Nejčastěji zmiňovanými skupinami, které zpopularizovaly tento sport jsou Z-Boys a Bones Brigade (zde patřil i velmi známý Tony Hawk), kteří po roce 1970 vyprodukovali jedny z nejlepších skateboardingových nahrávek, které kdy byly natočeny. Jako první také začali jezdit v prázdných bazenéch.

Druhá generace skateboardingu

Skateboarding a jeho úpravy

V roce 1970 Frank Nasworthy začíná vynalézat skateboardové prkno z polyuretanu. Zlepšení v ovládá a provedení byla tak obrovské, že se skateboarding začal šířit tak, jako nikdy předtím. Spousta společností začala vyrábět povrchové desky (axly). Tím, že bylo dosaženo lepšího ovládání, povrch se začal zužovat a na koncích nadzvedávat, čímž měl skater mnohem lepší možnosti ovládání. Výrobci zkoušeli také mnoho dalších materiálů jako skleněné vlákno a hliník, ale běžná prkna byla a jsou vyráběna z javorové překližky.

Skateboarding a extrémní sporty

Skateři začali vymýšlet nové, složitější triky. Z-Boys byli jedni z prvních, kteří začali jezdi po stěnách venkovních plaveckých bazénů, které zůstaly opuštěné po nedostatku vody v roce 1976. Skateboarding se stal rychlejším a nebezpečnějším. To vedlo k větší odpovědnosti provozovatelů a k větším pojistným částkám, takže mnoho parků bylo uzabřeno. Koncem tohoto desetiletí skateboarding téměř vymizel.

Třetí generace skateboardingu

Vznikla za pomocí skateboardových společností, které velmi aktivně podporovaly skatery a jejich umění. Původní zaměření bylo hlavně na vertikální rampy a u-rampy.

Alan „Ollie” Gefand a jeho přínos

Vylepšením systému bez rukou (tzv. ollie) Alanem Gelfandem v roce 1978 dosahovali skateři obrovských výšek, kde mohli dělat svoje triky. Prkna se opět zvětšila do šířky a dostala i větší a širší kolečka. Ale jak čas pokračoval a skateparků bylo méně a méně, skateři se přeorientovali na to jediné, co jim zbývalo – ulice.

Skateboarding – street skating

Vznikl street skating, který se brzo stal nejpopulárnější variantou. To se opět projevilo na vzhledu a vlastnostech skateboardu, který se nakonec vtiskl do tvarů, jenž známe dnes. Jedním z průkopníků street skatingu se stal Mark Gonzales. Ten se stal prvním člověkem, který pomocí ollie zdolal řadu několika schodů. Třetí skateboardová generace byla téměř zničena globální economickou recesí v devadesátých letech.

Stávající generace

Dominují dva triky: ollie a grind. Většina boardů je široká od 18 do 20 centimetrů a od 76 do 81 centimetrů dlouhá. Kolečka jsou hodně tvrdá, což způsobuje větší rychlost a menší, takže prkno je lehce ovladatelné. Kolečka jsou v průměru od 50 do 58 mm. Většina prknen se stále dělá z kanadského javoru.

Skateboarding – co se dozvíte příště?

Dozvíte se něco o tricích, kultuře, oblečení a určitě se pokusím najít i nějaké rekordy či jiné zajímavosti.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.8 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Týpci, které proslavil internet
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies